Türkiye'nin üyeliğinde anlaşamadılar

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ABD Başkanı Barack Obama’nın "Türkiye’ye AB’ye alın" çağrısına "Türkiye imtiyazlı üye olarak kalmalıdır" yanıtını verdi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın, Prag'da düzenlenen ABD-AB zirvesi öğle yemeğinde yaptığı "Türkiye'yi AB'ye alın" çağrısına, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den anında cevap geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Obama'nın çağrısını anında cevaplayarak reddetti. Fransa TF1 kanalına konuşan Sarkozy, Türkiye'nin AB üyeliğine alınmasının AB'nin kararına bağlı olduğunu belirterek "ben bu üyeliğe her zaman karşı oldum. AB üyesi ülkelerin büyük bir çoğunluğunun da Fransa'nın tavrı çizgisinde olduğunu sanıyorum. Türkiye çok büyük bir ülke, hem Avrupa'nın, hem de ABD'nin müttefiki. İmtiyazlı bir ortak olarak kalmalıdır, tavrım değişmedi" dedi.

Obama ile yakın çalıştığını söyleyen Sarkozy "ancak söz konusu AB ise, buna karar vermek üyelerine düşer" dedi. Türkiye'nin üyeliği konusunda tutumlarının değişmediğini kaydeden Sarkozy, birliğin diğer ülkelerinin de kendisini desteklediğine inandığını sözlerine ekledi.

Obama ne demişti
Prag'da düzenlenen ABD-AB zirvesi öğle yemeğinde bir konuşma yapan ABD Başkanı Barak Obama AB üyesi ülkelerden Türkiye'yi AB'ye alma çağrısında bulunmuştu. Batı dünyasının İslam ülkeleriyle daha yakın ilişkiler ve işbirliği arayışında olması gerektiğini söyleyen Obama "Türkiye'yi Avrupa Birliğine almak bu yönde önemli bir işaret olacaktır" demişti.