"Türkiye'nin kafası karışık"

Newsweek dergisinde çıkan bir yazı, Türkiye'nin Rusya'ya bağımlı bir ABD müttefiki olduğunu, bunun da dış politikada kafasını karıştırdığını yazdı.

soL (HABER MERKEZİ) Newsweek dergisinin uluslararası baskısında, "Türkiye'nin dış politikası neden bu kadar karışık?" başlıklı bir yazı yayınlandı. Owen Matthews ve Sami Kohen imzalı yazıda, Türkiye'nin Rusya'ya bağımlı bir ABD müttefiki olduğu ifade edildi.

Newsweek dergisinde yer alan yazıda Türkiye, Gürcistan krizi karşısında aldığı tutum üzerinden ele alınırken, yazıda ABD'li savaş gemisi Mount Whitney'nin Boğaz'dan geçişi olayına dikkat çekildi. Dergide çıkan yazıda Rusya'ya meydan okuyan bir deniz gücü gösterisinin yapılmasının "bir zamanlar ABD'nin sadık müttefiki Türkiye tarafında reddedildiği" iddiasına yer verilirken yazıda şu değerlendirme yer aldı: "Türkiye, aynı zamanda Rusya'ya bağımlı olan bir ABD müttefikidir. Dış politikasının o kadar karışık olması şaşırtıcı değil."

"Türkiye'nin taraf seçmeyi reddetmesine şaşırmamak gerek"
Newsweek dergisindeki Matthews ve Kohen imzalı yazıda "Resmi bir talepte bulunulmasından önce bile Ankara'nın, boğazlardan geçen gemilerin tonajına sınırlamalar getiren, 1936 tarihli uluslararası antlaşmasına atıfta bulunarak ağır ABD'li savaş gemilerinin geçmesine izin vermeyeceğini net bir biçimde bildirdiği" öne sürüldü. Yazıda Türkiye boğazlarından Gürcistan'a "yardım amaçlı" gittiği iddia edilen ABD gemilerine ise yer verilmedi. Türkiye'nin ABD ve İsrail'in bir stratejik ortağı olduğu ama bir taraftan da Suriye ve İran ile dostane ilişkilerini korumaya çalıştığı ifade edilen yazıda şu değerlendirmelere yer verildi: "Avrupa Birliği üyeliğine aday ancak Kuzey Kıbrıs konusunda Birlik ile görüş ayrılıkları var. Kafkas ile sınırları ve Orta Asya'daki Türk cumhuriyetleri ile kültürel bağları, Türkiye'yi Avrupa'nın Rusya'dan enerji bağımsızlığı umutlarının kilit bir unsurunu yapıyor ancak gaz ve ticarette Rusya'ya çok bağımlı. Türkiye'nin taraf seçmeyi reddetmesine şaşırmamak gerek."

"Türkiye, Moskova'yı provoke etmeye çok isteksiz"

Dergi, Irak savaşının Türkiye'de derin bir ABD karşıtlığı yarattığını da söylerken, Moskova'nın da Türkiye'yi kendi ekonomik yörüngesine çekmek için çalıştığını yazdı. Yayınlanan yazıda, Türkiye ile Rusya arasında 2007 yılında 27 milyar dolar olan ticaretin 2008 yılında 38 milyar doları aşmasının beklendiğine yer verilirken, Türkiye'yi yılda iki milyon Rus turistinin ziyaret ettiği ve ülkedeki 65'inin Rusya tarafından karşılandığı belirtildi. Dergi bu tespitler üzerinden, "Sonuç olarak Türkiye, Moskova'yı provoke etmeye çok isteksiz" değerlendirmesini yaparken, diğer taraftan, Türkiye'nin, Gürcistan ile Ankara'nın enerji ihtiyaçları açısından hayati önem taşıyan bir ittifakı olduğunu, Türkiye'nin Gürcü ordusuna eğitim ve ekipman sağladığını ifade etti. Yazı, Gürcistan'da yaşanan savaşın ardından ortaya çıkan krizin, Irak savaşı ve Rusya'nın ekonomik gücünün Türkiye üzerindeki etkisinin eski bağlılıklarından kopmasına ve zikzaklar yapmasına yol açmış olabileceğini gösterdiğini öne sürdü.