Türkiye Rusya’dan hava savunma sistemi satın alacak

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almak istediği açıklandı.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya'da silah ihracatından sorumlu Rosoboronexport'un temsilcisi Anatoliy Aksenov tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almak istediğini açıkladı.

Rus RİA Novosti haber ajansının haberine göre, İstanbul'da 27-30 Nisan'da tarihleri arasında gerçekleşen IDEF 2009 silah fuarına katılan Aksenov, fuar sırasında Türkiyeli temsilciler ile görüşmeler yapıldığını ve Türkiye'nin ısrarlı bir şekilde Rusya tarafından üretilen S-400 hava savunma sistemini satın almak istediğini belirtti.

Fuar sırasında Savunma Sanayii Müsteşarı Murat Bayar ile görüştüğünü ifade eden Aksenov, Türkiye'nin S-400 satın alma teklifinin değerlendireleceğini sözlerine ekledi.

Rosbalt haber ajansına açıklamalarda bulunan İstanbul'da yapılan silah fuarına katılan Rus delegasyonun bir üyesi, Türkiye gibi NATO üyesi olan bir ülkeye S-400 satılması için NATO ve Rusya arasında ABD tarafından Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne konuşlandırılması planlanan füze savunma sistemi konusunda uzlaşma sağlanması gerektiğini kaydetti.

Rusya'nın bu tutumunun Türkiye tarafına aktarıldığını belirten Rus delegasyon üyesi, Türkiye'nin kaç adet S-400 almak istediği konusunda kendilerini bilgilendirdiğini ama bu bilginin gizli bir bilgi olduğunu sözlerine ekledi.

S-400 hava savunma sistemleri, 5. kuşak hava savunma sistemi olarak tanınıyor. Kapasite açısından S-300 sistemini iki misli aşan S-400'lerin menzili ise 400 kilometre. S-300 sistemi aynı anda 6, S -400 sistemi de 12 hedefe füze atabiliyor ve saniyede 2 bin 800 metre hızla hareket eden hedefleri vurabiliyor.