Türkiye ölen askere tazminat ödeyecek

Askerliği sırasında hayatını kaybeden Mevlüt Baysan'ın ailesinin açtığı davada AİHM Türkiye'yi 39 bin Euro ödemeye mahkum etti.

2003 yılında Tunceli’de askerlik yaptığı sırada ölen Mevlüt Baysan’ın ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtıkları davada Türkiye’yi mahkûm ettirdi. 4 yıl süren dava sonunda Türkiye 39 bin Euro para cezasına çarptırıldı.

Baysan, şüpheli bir şekilde ölmüş, intihar ettiği açıklanmıştı. Mevlüt Baysan’ın ağabeyi Ahmet Baysan, kardeşinin ölümünü şu şekilde anlattı: “Önce '12.00'de nöbete sivil kıyafetle geliyor ve nöbetteki askeri dövüp silahını alarak intihar ediyor' dendi. Başka bir ifade de kardeşimin nöbetteki askere, 'Bölük komutanı nöbeti devralsın' dediğini, sivil kıyafetleri üstüne hücum yeleğini giydiğini ve nöbetteki asker oradan ayrılmadan silahın patladığı söyleniyor. Kardeşim intihar etmek istese neden başkasının silahı ile intihar etsin? Kendi silahı var. Savcı kardeşimin çene altından vurulduğunu söyledi. Ama kardeşim sol kulağının üzerinden vurulmuştu.”

Kendilerine de “şehitlere” sağlanan hakların sağlanması gerektiğini belirten ağabey Baysan, “Neden şehit ailelerine sağlanan haklar bize sağlanmadı? Onun yetim kalmış bir çocuğu var. Biz devletten şehidin çocuğuna sahip çıkmasını, ona da sosyal haklarının verilmesini talep ediyoruz. Kardeşim Türkiye Cumhuriyeti'nin askeri idi. 20 yaşına kadar yetiştirip askere gönderdik. Onlara emanet etmiştik” dedi.

(soL - Haber Merkezi)