Türkiye’nin ‘kapsam’ı geniş

Ermenistan’la temaslarını sürdüren Türkiye, hedefini büyük tutuyor. Ermeni tarafı ise şimdilik temkinli. AKP medyası, hükümetin “aklı başında” hareket ettiğini propaganda ediyor.

soL (HABER MERKEZİ) Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) toplantısı için Ermenistan'ın başkenti Erivan'a giden Babacan, Türkiye'nin Ermenistan'la "kapsamlı çözüm" beklentisinde olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili açıklamada buluna Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan konuya ilişkin yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki sınırın açılmasıyla sınırlandırırken, bu noktaya doğru yaklaşılmakta olduğunu vurguladı.

Geniş kapsam: Batı'ya kazanmak
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın yaptığı açıklamada sözünü ettiği "kapsamlı çözüm"ün, bugün Rusya etkisinde görünen Ermenistan'ın Batı'ya kazanılması olduğu yorumu yapılıyor.
Rusya'nın Kafkaslardaki son müttefiki olan Ermenistan'ın ABD ve Avrupa emperyalizmine kazanılması, enerji nakliyatı ve askeri açılardan Rusya'yı bir hayli sıkıştıracak bir adım niteliği taşıyacak.

AKP medyası hükümetini savunuyor
AKP medyası ise, MHP başta olmak üzere hükümete "Azerbaycan baskısı" yapan odaklara karşı hükümeti savunmaya devam ediyor.

Yeni Şafak, dün konuya ilişkin haber ve köşe yazılarında "Türkiye'nin öncelikli olarak Ermenistan'ın kazanılması politikası güttüğünü, sorunlu Karabağ bölgesinin Azerbaycan'a verilmesinin ise sonradan geleceğini" vurguladı. Gazete, İran ve Rusya'nın Türkiye-Ermenistan görüşmelerini fırsat bilerek Azerbaycan'a karşı kışkırtıcı bir konum içinde olduğunu yazdı.

Star gazetesinden İbrahim Kiras ise, "Azerbaycan ve Karabağ meselesi öncelikli olmalı" diyenleri, "Rusya'nın Türkiye'ye karşı Azerbaycan'ı kışkırtma yönündeki komplolarına ortak olmakla" suçladı.

Anlaşma ertelendi
KEİ'nin Dışişleri Bakanları Zirvesi dün sona ererken, Türkiye ve Ermenistan arasında beklenen sınır anlaşması imzalanmadı. Anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanması bekleniyor.