Türkiye "mücahit" ihracına devam ediyor

Dağıstan'da pazartesi günü öldürülen El Kaide yöneticisinin Türkiye vatandaşı olduğu açıklandı.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya güvenlik güçleri tarafından yapılan açıklamada, Salı günü Dağıstan'ın Hasavyurt köyünde güvenlik güçleri ile çatışmaya giren bir kişinin öldürüldüğü, yapılan araştırmalar sonucunda ölen kişinin Türkiye vatandaşı Ziya Peçe olduğu ve bu kişinin El Kaide'nin Dağıstan temsilcisi olduğu belirtildi.

Peçe'nin Dağıstan'da çalışmalar yürüttüğü ve bu bölgedeki radikal İslamcı örgütlere finansal destek çalışmaları yürüttüğü duyuruldu.

Ziya Peçe ile öldürülen kişiler arasında Rusya vatandaşı Ali Ozdenirov'un da bulunduğunun belirtildiği açıklamada, Ozdenirov'un Dağıstan'da imam olarak çalıştığı, daha sonra iki defa Türkiye'ye giderek buradan örgüte maddi destek için para getirdiği ifade edildi.

Türkiye'nin Çeçenistan'daki örgütlere maddi yardımlar yaptığı biliniyordu. Dahası pek çok "mücahit"in Rusya'ya karşı savaşmaya gönderildiği ve bunların Türkiye'nin bilgisi dahilinde yapıldığı iddia ediliyordu. Türkiye Afganistan'da sosyalist yönetime karşı ABD desteği ile savaşan radikal İslamcılara da para ve silah yardımı yaptığı buralara "mücahitler" gönderdiği ise bizzat El Kaide lideri Usame Bin Ladin tarafından anlatılmıştı. Ladin bu amaçla yetkililerin bilgisi dahilinde olan bir üssün İstanbul'da kurulduğunu anlatmıştı. Öte yandan Türkiye'nin "mücahit" ihracı Yugoslavya'nın NATO müdahalesi ile parçalanması sırasında da devam etti. Ülkeye Afganistan'dan sevk edilen "mücahitler" BM raporlarına göre Sırplara karşı pek çok kanlı saldırının arkasındaki isimlerdi.

Gürcistan'ın Güney Osetya'ya saldırmasıyla başlayan savaşta da "mücahitler"in gönderildiği Rus makamları tarafından iddia edildi. Gürcistan'ın yanında savaşan bazı askerlerin Türkiye uyruklu olduğu iddiası Rusya tarafından araştırılıyor.