'Türkiye Lahey’de yargılanabilir’

Olli Rehn, Atilla Olgaç’ın “10 Rum’u öldürdüm” şeklindeki sözlerinin doğrulanması halinde Cenevre Konvansiyonu’nun ihlal edilmiş olacağını söyledi. Bu, Türkiye’nin Lahey Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanabileceği anlamına geliyor.

soL (DIŞ HABERLER) AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, sinema ve tiyatro oyuncusu Atilla Olgaç'ın bir röportajda, "1974 Kıbrıs Harekatında biri esir 10 Rum'u öldürdüğünü" söylediğinin doğrulanması halinde "Cenevre Konvansiyonu'nun ihlal edilmiş" olacağını söyledi.

Rehn, Avrupa Parlamentosunun (AP) Yunan üyesi Georgios Georgiou'nun, "Olgaç'ın sözleri nedeniyle Türkiye'nin Lahey'deki uluslararası savaş suçları mahkemesine gönderilme ihtimalini" sorması üzerine, AB Komisyonu'nun gelişmeleri takip ettiğini belirterek, "Bu olayla ilgili gerçeklerin bütünüyle ortaya çıkarılması gerekmektedir. Eğer röportajda bu sözlerin söylendiği doğrulanırsa Cenevre Konvansiyonu ihlal edilmiş olur" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kayıp Kıbrıslı Rumların dosyalarının açıklığa kavuşturulması için Türkiye'yi etkin soruşturma yapmakla yükümlü kıldığını hatırlatan Rehn, Türkiye'nin bu kararın gereğini acilen yerine getirmesini talep etti.

Rehn, AB Komisyonu'nun çalışmalarına 1,5 milyon avro katkı sağladığı ve Kıbrıs'ta her iki toplumun temsil edildiği Kayıp Şahıslar Komitesinin faaliyetlerini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Özel bir televizyon kanalındaki programda "1974 Kıbrıs Barış Harekatında biri esir 10 Rumu öldürdüğü" yönündeki sözleri üzerine hakkında soruşturma başlatılan sinema ve tiyatro oyuncusu Olgaç, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadede, "bu sözlerin, üzerinde çalıştığı bir senaryoyla ilgili olduğunu ve programın kesilmesi nedeniyle, sözlerinin senaryonun parçası olduğunu açıklayamadığını" iddia etmişti.