"Türkiye kendine yakışanı yapıyor"

Başbakan Tayyip Erdoğan "Ulusa Sesleniş" konuşmasında hükümetin dış politika tercihlerini övdü, aktif dış politikanın ekonomiye doping olduğunu vurguladı, ekonomik krizi bitirdi, işsizliğin azalmakta olduğunu söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan bu akşam "ulusa seslendi." Ağırlıkla hükümetin dış politika adımlarından bahseden Başbakan, ekonomideki başarıyı da dış politika tercihleri ile ilişkilendirdi. İran'ın "uluslararası toplum" ile sorunlarını çözmesinin tüm bölgeye rahat bir nefes aldıracağını vurguladı.

Pazarlamakla yükümlü Başbakan yollarda
Başbakan Tayyip Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında ekonomik gelişmelere ve AKP hükümeti döneminde artan dış ticaret hacmine özel bir yer ayırdı. İktidara geldiklerinde ülke ihracatının 36 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatarak, 2008 sonunda ihracatı 132 milyar dolara çıkardıklarını söyleyen Erdoğan, ihracatın krizden diğer ülkelere göre daha az etkilediğini vurguladı.

Erdoğan, dış ticarette yakalanan performansı pek çok ülkeye işadamları ile yaptıkları ziyarete borçlu olduklarını belirterek, "Türkiye'nin dış ticaretinde, özellikle ihracatındaki bu rekor düzeydeki artış, dış politikadaki aktif tavrımızın somut bir eseridir. Ulaşabildiğimiz her ülkeye ulaşıyoruz, serbest ticaret anlaşmaları imzalıyoruz. İş adamlarımızla, uzak yakın demeden her yere gidiyoruz, ticaret imkanlarını çoğaltıyoruz. Komşularımızla aramızdaki sorunları, birer birer gideriyor, bu sorunların yerine ticareti koyuyoruz. Daha 10 yıl önce savaşın eşiğine geldiğimiz Suriye ile bugün vizeleri kaldırmış durumdayız. Gaziantep, Kilis, Hatay, Şanlıurfa gibi sınır illerimizde adeta bayram havası yaşanıyor. Turizmde ve ticaretteki artış bu illerimizde yakinen hissediliyor" şeklinde konuştu.

Turizm gelirlerinin de benzer şekilde arttığına işaret eden Başbakan Erdoğan, bu iki alandaki gelişmeyi izledikleri dış politikaya da bağlamayı unutmadı. Türkiye'nin komşularıyla mevcut sorunları çözüldüğünde, ihracat ve turizm gelirleriyle uluslararası yatırım miktarlarının çok daha artacağını ifade eden Erdoğan, bölge ülkelerinin, Irak'ın, Filistin'in, Azerbaycan'ın, Ermenistan'ın sorunları çözüme kavuştuğunda, bütün bölge ülkeleriyle birlikte Türkiye'nin de de bundan olumlu etkileneceğini belirtti.

"Büyük Türkiye" vurgusu
İran'ın nükleer enerji geliştirme faaliyetleri nedeniyle emperyalist merkezler ile yaşadığı gerilimi Türkiye'nin bir sorunu olarak sunan Erdoğan, "İran'ın, uluslararası toplumla olan problemleri çözüldüğünde, bütün bölge, dolayısıyla biz de rahat bir nefes almış olacağız. İşte bu gayeyle, bu niyetle aktif bir dış politika yürütüyoruz. Türkiye'nin güvenilir bir ülke olduğunu, iyi niyetli bir ülke olduğunu, adaletten ve hakkaniyetten yana olduğunu her fırsatta dile getiriyor, bunu somut girişimlerle destekliyor ve neticelerini de alıyoruz. Hiç şüpheniz olmasın" dedi.

Dış politikada Türkiye'nin "milletin vizyonu ve ufku" ışığında hareket ettiklerini belirten Erdoğan, "Türkiye kendisine yakışanı yapıyor, kendisinden bekleneni gerçekleştiriyor. Bu aziz milletin vizyonu neyse, ufku neyse, bizim de vizyonumuz ve ufkumuz odur. Attığımız her adım, başta milletimizin, yani sizlerin refah ve huzuru içindir. Biz, bu dünyanın her neresine gidersek gidelim, Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları olarak oralarda başımız dik, alnımız ak şekilde, ülkemizle gurur duymak istiyoruz. Başardığımız da işte budur" şeklinde konuştu.

Mutfağa bereket gelmiş...

Başbakan Erdoğan konuşmasında ayrıca, ekonomi alanında da son derece olumlu sinyaller alındığını ve dünyanın ilgisinin çekildiğini kaydetti. Başbakan krizden çıkıldığını vurgularken, yine bu konuda gösterge olarak ihracat artışını kullandı.

Artan ihracatın, gündelik hayata, çarşı pazara, aile bütçelerine, mutfaklara daha geniş bir ferahlık, bir canlılık, bir bereket olarak peyderpey yansıdığını belirten Erdoğan, bu eğilimin süreceğine işaret ederek "İnşallah daha da yansıyacak" dedi. İşsizlik oranının kısmen düşmüş olmasını bu tespitine dayanak olarak sunan Erdoğan, yüzde 14,4'lük işsizlik oranının dünyadaki birçok ülkeden daha yüksek olduğundan ise bahsetmedi.

(soL-Haber Merkezi)