Türkiye Google'da birinciliği kaptı

Google’nın yayınladığı “Şeffaflık Raporu”na göre, 2012 yılının ilk yarısında 50’den fazla ülke "istenmeyen" içeriklerin internetten kaldırılması için Google’a yaklaşık 2 bin istekte bulunurken, Türkiye 501 istekle ilk sırayı aldı.

Google yılda iki defa olmak üzere, “Şeffaflık Raporu” adı altında dünya genelinde devlet kurumları ve mahkemelerden gelen içerik kaldırma taleplerinin sayılarını ve bazı istatistikî bilgileri paylaşıyor. Talepler ise çoğunlukla “hakaret”, “güvenlik endişesi” ve “gizlilik” gibi başlıklarda geliyor.

2012 yılının ilk yarısı için yayınlanan raporda, dünya genelinde 50’den fazla ülkenin Google’a başvurarak “istenmeyen” içeriklerin internetten kaldırılması için yaklaşık 2 bin istekte bulunduğu belirtildi.

Listede ilk sırayı alan ülke ise 501 istekle Türkiye oldu. Google’ın açıkladığı “Şeffaflık Raporu”nda, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın, Google’a yaptığı 148 başvuruda 426 YouTube videosu, Blogger blogları, bir Google dokümanı ve bir arama sonucunun kaldırılması istediğinde bulunduğu belirtildi. Başvuruların çoğu ise hükümete ya da ulusal kimlik ve değerlere yönelik eleştirilerden kaynaklanıyor.

Türkiye'nin ardından gelen ikinci ülke ise 273 içerik kaldırma talebiyle ABD oldu.

(soL- Dış Haberler)