Türkiye füze sistemi için şartını söyledi

Türkiye adına AKP hükümeti ABD'lilerle yaptığı görüşmede "NATO öncülüğünde, tüm NATO topraklarını kapsaması ve NATO üyelerinin güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem planlanması" durumunda füze savunma sistemine destek verebileceklerini belirtti.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ABD'nin Avrupa'ya kurmayı planladığı füze savunma sistemi için Türkiye'ye baskı yapmadıklarını ve bu konuyu görüşmeye devam ettiklerini söyledi.

Gates, NATO dışişleri ve savunma bakanları toplantısının ardından bir gazetecinin konuyla ilgili sorusu üzerine Türkiye tarafıyla füze savunması dahil birçok konuyu tartıştıklarını belirtti.

Gates, "Bu konuda (Füze savunması sistemi için) Türkler'e baskı uygulamadığımızı, mütefiklerimizden biriyle devam eden görüşmeler yaptığımızı söyleyebilirim" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Gates'le yaptıkları görüşmede, füze savunma sistemi de gündeme geldi.

Görüşmede AKP hükümeti, "NATO öncülüğünde, tüm NATO topraklarını kapsaması ve NATO üyelerinin güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem planlanması" durumunda füze savunma sistemine destek verebileceklerini belirtti.

NATO'nun 19-20 Kasım'daki Lizbon zirvesinde onaylanacak yeni stratejik konseptinin de ele alındığı sözkonusu görüşmede, bu konuda iki ülke arasındaki diyalogun sürmesinin faydalı olacağı kabul edildi.

(soL-Haber Merkezi)