Türkiye bu yıl Eurovision’a katılmayacak

TRT bu yıl düzenlenecek bu yıl İsveç’te düzenlenecek olan Eurovision şarkı yarışmasına katılmama kararı aldı. Karara gerekçe olarak yarışmanın haksızlıklarına karşı çıkmak gösterildi.

TRT bu yıl Eurovision şarkı yarışmasına katılmama kararı aldı. Kararı yarışmanın haksızlıklarına karşı çıkmak gerekçesiyle verdiğini belirten TRT Genel Müdürlüğü, katılmama kararına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

TRT Genel Müdürlüğü imzasıyla yapılan açıklamada, "TRT’nin Avrupa Yayın Birliği (EBU) üyeliği çerçevesinde iştirak ettiği Eurovision Şarkı Yarışmasına katılım kararı her yayıncı kurumun kendi inisiyatifindedir. Bu kapsamda Kurumumuz, 2013 yılında İsveç’de düzenlenecek 58. Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmama kararı almıştır" ifadelerine yer verildi.

"Kararın alınmasında haksızlıklar etkili oldu"
Kararın alınmasında yarışma ile ilgili kurallarda yapılan değişikliklerin ve haksızlıkların etkili olduğu savunularak şunlar kaydedildi:

“2011 yılından itibaren izleyici oylarının etkisi %50’ye indirilmiştir. (%50 izleyici, %50 jüri)

Bu kararın alınmasında EBU’nun ayrıcalıklı üyesi 5 ülkenin (Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya) son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu değerlendirilmektedir.

Nitekim ayrıcalıklı bu 5 ülke yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarışmaktadır. Bu durumun haksızlığını her fırsatta belirttik.”

(soL - Haber Merkezi)