“Türkiye biraz daha Batı’da olsaydı…”

Egemen Bağış sınır güvenliği için “sınır muhafızları” şeklinde yeni bir birim oluşturulması düşüncesini gerekçelendirirken Türkiye’nin Doğu komşuları için de ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış dün gazetecilere AB ile ilgili çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında sınır güvenliğini sağlayacak yeni bir birim olan “sınır muhafızları” konusunu yeniden gündeme getiren Bağış, yeni birlik için ilginç gerekçeler ileri sürdü, tartışmalı değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin sınır güvenliği için ordudan ayrı bir birim oluşturulması ile ilgili olarak Bağış, “Yeni bir birim oluşturulacak değil, oluşturulmalı diyorum. Tabii ki bu Türkiye'nin tercihidir. Bunun kararını verecek olan ben değilim. Türkiye'nin eğer AB standartlarında bir ülke olmasını istiyorsak, AB standartlarının neler olduğuna bakmamız lazım. AB üyesi ülkelerin kendi sınır güvenliği ile ilgili ayrı güvenlik birimleri var. Türkiye'de de sınır güvenliği ile ilgili uzmanlaşmış bir birimin ihtiyacı belirgindir. Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, AB Genel Sekreterliği, Dışişleri Bakanlığı birlikte çalışır ve ortaya bir plan konulur. Bu plan da Türkiye Cumhuriyeti devletinin planı olur. O konuda Avrupa'nın standartları bellidir” açıklamasında bulundu.

“AB’nin doğusunda olmak zor”
Yeni birimin gerekliliğini bir yandan AB standartları ile gerekçelendiren Bağış, diğer yandan Türkiye'nin sınırlarının, İsviçre ve Almanya'nın sınırlarına benzemediğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bizim komşularımız onların komşuları kadar huzur, istikrar içerisinde yaşayan toplumlardan oluşmuyor. O nedenle bizim de mutlaka sınır güvenliğimizle ilgili ayrı bir birime kavuşmamız lazım. Ayrı bir güvenlik gücünün oluşması lazım. Tek işi, tek uzmanlık alanı sınır güvenliği olan bir birim, diğer AB üyesi ülkelerde olduğu gibi... Onun da hazırlıkları üzerinde çalışmalar var. Nasıl yapıyor diğer ülkeler, buna bakıyoruz.”

Yoksa sorun sıfır değil mi?
Bağış’ın Türkiye’nin Doğu komşularından bu şekilde bahsetmesi, akıllara Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Türkiye’nin komşularıyla sıfır sorun” politikasının gerçekçiliği sorusunu getirdi.

Almanya’nın komşuları ne kadar huzurlu?
Diğer yandan Bağış’ın “komşuları huzur ve istikrar içerisinde yaşayan” Almanya örneğinin de bir gerçekliği bulunmuyor. Almanya’nın komşularından Çek Cumhuriyeti’nin Çekoslovakya’nın bölünmesi sonucu kurulmasının üzerinden henüz 20 yıl bile geçmedi. Almanya’nın bir diğer komşusu Belçika ise bundan daha üç yıl önce bölünmenin eşiğine gelmişti.

Vize kalkıyor ancak güvenlik artıyor
Egemen Bağış, Türkiye’nin komşularının “huzur ve istikrar içerisinde yaşamadığına” dikkat çektiği aynı konuşmada, Türkiye’nin başta komşularıyla olmak üzere doğusundaki ülkelerle vizelerin kaldırılması konusundaki atılımından da övgüyle bahsetti. Bağış’ın, aynı konuşmada hem Batı sınırı ile (AB) entegrasyon için Doğu sınırının güvenliğini arttırma planları yapmaktan hem de Türkiye’nin Doğu komşuları ile vizelerin kaldırılması konusundaki atılımlardan bahsetmesi kafaları karıştırdı.

“Sınır muhafızları” nedir?
Egemen Bağış “sınır muhafızları” kurulması fikrini bundan üç ay önce gündeme getirmiş ve Türkiye’nin sınırlarını korumak üzere, ABD'nin Meksika ve Kanada sınırlarını koruyan “border patrol” sistemine benzeyecek 50 bin kişilik özel bir güvenlik gücü kurulması için hazırlıkların yürütüldüğünü açıklamıştı. AB standartlarına uyum amacıyla gündeme getirilen yeni birim ile ilgili Bağış şunları söylemişti: “İleride AB üyesi olduğumuzda bizim sınırlarımız Avrupa'nın sınırı olacak. Türkiye'ye gelen Avrupa'ya girmiş olacak. O nedenle kurulacak bu teşkilat Batı'daki örneklerine benzeyecek. Avrupa'da var. ABD'de var. Orada sınırları ordudan ayrı bir teşkilat olan ‘Border Patrol’ koruyor. Ona benzer bir şey olabilir. Ama detaylarını İçişleri Bakanlığı belirleyecek.”

(soL-Haber Merkezi)