Türkiye ABD için göreve hazır

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin İran ile ABD arasında arabuluculuk yapmayı amaçlamadığını söylese de, ABD'nin beklentisi, Davutoğlu'nun İran ziyaretinden "başarılı" bir sonuç çıkacağı yönünde...

İran'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, nükleer programı nedeniyle Tahran ve ABD arasında arabuluculuk yapmayı amaçlamadıklarını söylese de, ABD Büyükelçisi James Jeffrey, Davutoğlu'nun İran ile temaslarından "başarılı" bir sonuç çıkacağına inandıklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, önceki gün Katar'da Başbakan Tayyip Erdoğan ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton arasındaki görüşmeye katıldıktan sonra dün İran'a düzenlediği ziyaret, "Türkiye İran'la arabuluculuk yapacak" yorumlarını yeniden gündeme getirdi. TBMM'de Dışişleri Komisyonu'nu ziyaret eden ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, İran'ın nükleer çalışmalarından vazgeçmesinde Türkiye'nin önemli rol alacağını belirterek, "NATO'nun beş daimi üyesi İran'daki nükleer reaktörler için bir sonuç raporu ortaya koydu. Ancak bugüne kadar bundan bir sonuç alınamadı. Türkiye ile ABD arasında sıcak ilişkiler var. Bu süreçte Türkiye'den çok şey bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin, İran'ın uranyumunu Türkiye'de depolamayı önerdiğini hatırlatan İngiliz yayın organı BBC de, Davutoğlu'nun ziyareti kapsamında bir anlaşma sağlanamaması halinde, Türkiye'nin yakında ABD ile İran arasında bir tercih yapmaya mecbur kalacağını savundu.

Beş ayda dördüncü ziyaret
Davutoğlu, dün Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "son günlerde Türkiye ve İran arasında sürekli bir istişare konusu olan İran'ın nükleer programı çerçevesindeki son gelişmeleri değerli kardeşim ve dostumla (Mutteki) son derece samimi bir şekilde ele aldık" diye konuştu. İran'ın bölgede çok köklü, tarihi bir geçmişe sahip, bölgenin ekonomisinde ve siyasetinde çok önemli bir aktör olan dost ve komşu bir ülke olduğunu söyleyen Davutoğlu, bölgede işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "bu noktada da İran'ın pozitif katkı yapan bir ülke olduğunu, olacağını düşünüyoruz" dedi. Son beş ayda İran'ı dördüncü kez ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye ve İran arasında neredeyse haftalık olarak cereyan eden görüşmeleri, "bölgedeki gelişmeler göz önüne alındığında gerekli gördüğü"nü ifade etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, Tahran yönetimine ABD'den herhangi bir mesaj götürmeyeceklerini ileri sürerek, "İran ziyareti önceden planlandı. İran'a ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmemizden bir mesaj iletmeye gitmiyoruz" demiş, İran'ın nükleer çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve her kritik aşamada Türkiye'nin devreye girdiğini söyleyen Davutoğlu sözlerine şöyle devam etmişti: "Özellikle son 3-4 ay içersindeyse yoğun bir şekilde devrede olduk. Son iki hafta içerisinde zaten İran ile G5+1 ve özellikle Amerika taraflarıyla yürüttüğümüz müzakerelerimiz vardı. Geçtiğimiz hafta içinde Muttaki Türkiye'ye geldi. Bu çerçevede Türkiye'nin özellikle uranyum takası konusunda geliştirdiği bir takım alternatif yöntemler vardı. Bunlar çerçevesinde görüşmeler sürüyordu."

Clinton ile sürekli temas halinde olduklarını belirten Davutoğlu, Katar'daki görüşmede İran'ı da ele aldıklarını kaydetti ve "İran'a gidecek olmam sebebiyle, ABD, daha önce bize aktarılan görüşlerini, daha kapsamlı bir şekilde yüzyüze aktarma imkanı buldu. Biz de bu görüşleri tabii ki değerlendiriyoruz. İran tarafıyla yapacağımız görüşmelerde bu konuları da ele alacağız" dedi.

Hükümetin arabuluculuk hevesi
Başbakan Erdoğan, pazar günü İran'ın uranyumunu Türkiye’de depolamaya hazır olduklarını ve Tahran'dan da bu konuda olumlu bir cevap almayı umduklarını söylemişti. Davtoğlu'nun ziyaretinin de bu konuyu görüşmek amacıyla düzenlendiğini kaydeden Erdoğan, "eğer Türkiye seçilirse, kendisinden isteneni yapacaktır" demişti.

(soL-Haber Merkezi)