Türkiye 60 yılın en iyi organizasyonunu mu yaptı?

FIBA Genel Sekreteri, Türkiye’deki dünya basketbol şampiyonasını “60 yılın en başarılısı” ilan etti. AKP derhal kendine pay çıkardı. Oysa FIBA Genel Sekreteri, niye böyle dediğini açıklarken Türkiye’ye ve organizasyona dair hiçbir atıfta bulunmamıştı.

FIBA Genel Sekreteri Patrick Baumann, Türkiye’de düzenlenen 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nın bitiminin ardından yaptığı basın toplantısında, bu seneki turnuvanın, 60 senelik tarihin en başarılısı olduğunu söyledi.

Kendine de pay çıkaran bir tavırla bunu dilen getiren Baumann’ın iddiasının doğruluğu bir tarafa, AKP derhal bu sözden kendine pay çıkardı ve “Türkiye 60 yılın en başarılı organizasyonunu yaptı” denildi. Örneğin Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde, “2010 Dünya Şampiyonası’nın son gününde basın toplantısı düzenleyen FIBA Genel Sekreteri, Türkiye’nin 60 yıllık Dünya Şampiyonaları tarihinin en başarılı organizasyonuna imza attığını söyledi” denildi.

Oysa Baumann, FIBA resmi sitesindeki habere göre basın toplantısında hiç de Türkiye’nin organizasyon başarısından bahsetmemişti. Baumann’ın, niye bu seneki turnuvanın en başarılı olduğunu açıklarken verdiği örnekler şunlardı: Türkiye-Sırbistan maçının “inanılmaz bir ruh ve performans gösterisi” olması, 200 ülkede 1 milyardan fazla kişinin turnuvayı izlemesi, Litvanya’da üç maçın 2010 yılının en büyük reytingine erişmesi, bu üç maçın da 2010 FIFA Dünya Futbol Kupası’ndan daha çok izlenmesi, Çin-Yunanistan maçının Çin’de 65 milyondan fazla kişi tarafından izlenmesi, FIBA’nun turnuva resmi internet sitesini 30 milyon kişinin ziyaret etmesi, FIBA’nın Facebook sayfasına 100 binden fazla kişinin üye olması, Twitter takipçilerinin turnuva esnasında ikiye katlanması, dopinge karşı mücadelenin başarılı olması.

Yani Baumann’ın çoğu sadece ticari kıstasları gözeten başarı kriterlerinin hiçbirisi, Türkiye’nin yaptığı organizasyonla ilgili değildi. Üstelik Türkiye’deki organizasyonun birçok eksiği arasında öne çıkan ponpon kızlar skandalı nedeniyle FIBA, Türkiye’ye 3 bin 200 frank ceza kesti.

(soL - Haber Merkezi)