‘Türk savaş pilotları sorgulanıyor’

Dört Türk savaş uçağı pilotunun Suriye’de bir askeri havalimanına sızma girişimi sırasında yakalandığı iddiasına bir doğrulama da Londra’dan geldi.

Birkaç gün önce Suriye’de yayınlanan El Vatan gazetesinin, dört Türk savaş pilotunun bir muhalif grup nezaretinde Halep yakınlarındaki Koerc askeri havaalanına sızma girişimleri sırasında yakalandığı iddiasına bir doğrulama da Londra’dan geldi.

Londra’da yayınlanan el-Kuds el Arabi gazetesi söz konusu iddianın Suriye yönetimi tarafından doğrulandığını duyurdu. Haberde, yakalandığı iddia edilen Türk savaş pilotların Suriye istihbarat servisi tarafından sorgulandığı belirtilirken, sorgulamada başta Halep’teki Özgür Suriye Ordusu birliklerinin silahlandırılması ve Türkiye’nin Suriye yönetimine karşı attığı adımlar konularında “önemli bilgililerin” edinildiği ifade edildi.

İstihbaratı muhalifler sağladı iddiası
Gazetenin Şam muhabiri Kamil Sakr’ın Suriye kaynaklarına dayandırdığı haberde, TSK’ya mensup olduğu iddia edilen dört subayın, Türkiye’de bulunan muhaliflerin sızdırdığı bilgiler doğrultusunda yakalandığı öne sürüldü. Buna göre Suriye ordusu, muhaliflerden gelen istihbarat doğrultusunda sınırı geçen Türk subaylarını yakın takibe aldı ve subaylar Koerc askeri havalimanına yaklaştıkları sırada düzenlenen operasyonla yakalandılar.

Öte yandan, muhaliflerin Türk subaylarını neden ihbar etmiş olabileceği sorusu gündeme gelirken, çeşitli spekülasyonlar ortaya atılıyor. Türkiye’nin Suriye’deki gruplara destek verirken sadece bazı radikal İslamcı grupları tercih etmesinin yarattığı tepki ve Suriye’nin bundan sonra atacağı adımların merak edilmesi bu spekülasyonların başında geliyor.

“Yakalanan pilotlar dörtten fazla”
Dün Rusya’nın Sesi Radyosu da söz konusu iddialar konusunda Suriyeli askeri uzman emekli General Muhammed İsa ile bir röportaj gerçekleştirmişti.

İsa yaptığı açıklamada, iddiaları doğrulamış ancak daha fazla sayıda Türk subayının yakalandığını öne sürmüştü. Emekli general konuyla ilgili şunları söylemişti:

Şimdilik net olarak şunu söyleyebileceğim. Durum gerçekten çok ciddi. Bu kişiler gerçekten de Halep’teki hava üssü yakınlarında yakalandı. Pilotlar, silahlı grubun desteğiyle bu üsse sızmak niyetindeydi. Amaçları henüz belirleniyor şimdilik sadece tahminler yürütülebilir. Muhtemelen, pilotlar uçakları ele geçirip Suriye’nin önemli stratejik noktalarına saldırmayı düşünüyordu. Bazı yoğun nüfuslu bölgelere saldırmayı planladıkları da bir olasılık. Sonra tüm yükümlülük hükümete ve Suriye ordusuna yüklenecekti. Ankara bu bilgiyi yalanlıyorsa yalanlasın, istediğini diyebilir. Fakat bu olay bir gerçek.

El Vatan gazetesi tarafından ortaya atılan iddianın Türkiye basınına yansımasının ardından Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama yapmak zorunda kalarak iddiaları yalanlamıştı.

(soL- Dış Haberler)