Türk jetiyle ilgili habere yalanlama

El Arabiya'nın Suriye istihbaratına ait olduğu iddia ettiği "komik" belgelerele Rusya'dan, yanıt geldi. Moskova yönetimi, iki Türk pilotun kendilerinin emriyle öldürüldüğü iddiasını yalanladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da, "Büyük bir komplo teorisi gibi görünüyor" dedi.

Türk jetiyle ilgili "pilotların Suriye tarafından sağ olarak buldunduğu ve öldürüldüğü" şeklinde bir imza atan El Arabiya'ya Rusya'dan yanıt geldi.

Hayal ürünü ve yalan
Resmi açıklama Rusya Dışişleri Bakanlığı'nca yapıldı. Haberdeki tüm unsurların hayal ürünü ve yalan olduğunu belirtildi. Yazılı açıklamada Suriye'deki gelişmeler söz konusu olduğunda özellikle Arap ülkelerindeki basın kuruluşlarının gerçekleri çarpıtarak yalan yazmayı gelenek haline getirmeye başladğı vurgulandı.

İşin kötü tarafının dünyanın da bu yalanlara inanması olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Hayal ürünü haber yazarak gerçekleri çarpıtan basın kuruluşlarına ve bu haberleri yazan gazetecilere basın ahlakı kurallarını hatırlatmayı borç sayarız" denildi.

ABD: Büyük bir komplo teorisi
El Arabiya'nın haberine ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da, El Arabiya televizyonunun, 22 Haziran'da Akdeniz'de düşürülen Türk keşif uçağındaki iki pilotun ölümüne yönelik iddiasına ilişkin, "Bizim kanallarımızda hiç bu yönde bilgiler görmedim. Büyük bir komplo teorisi gibi görünüyor" dedi

Suriye'de ayrı bir Kürt devleti yanıtı
Basın brifinginde, Suriye'de ayrı bir "Kürt devletinin" kurulması olasılığından kaygı duyup duymadıklarına dair bir soruyu da yanıtlayan Nuland, "ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın en başından beri defalarca dile getirdiği gibi, Suriye'deki tüm grupların, Alevi, Sünni, Kürt, Dürzi, Hıristiyan ya da kim olursa olsun, tüm Suriyelileri içine alan bir gelecek için birlikte çalıştığını görmek istiyoruz" diye konuştu.

Bu perspektiften bakıldığında, muhalif grupları Kürt muhalefetini de bünyelerine almaları için sürekli olarak teşvik ettiklerini kaydeden Nuland, "Kürtler, Suriye Ulusal Konseyi'yle iyi çalışıyor. Suriye içindeki bazı kurtarılmış bölgelerde Kürt ve Sünni nüfusların birlikte iyi çalıştığına dair birtakım haberler de var. Bu, elbette bizim teşvik ettiğimiz yönelim, herkesin temsilcisi olan ve herkese kucağını açan bir Suriye..." dedi.