Turgut Kazan: 'AKP baroları ele geçirmek istiyor'

Hafta sonu yapılacak baro seçimleri öncesi bir açıklama yayınlayan İstanbul Barosu eski başkanı Turgut Kazan, avukatlık yasasında yapılmak istenen değişikliğe dikkat çekerek, "Baroları kilitleyip kör, sağır, kötürüm yapmak istiyorlar" dedi.

Baro seçimleri öncesi İstanbul Barosu eski başkanı avukat Turgut Kazan bir açıklama yayınladı. Avukatlık yasasının değiştirilmesi için verilen iki önergeye dikkat çeken Kazan, "AKP baroları da ele geçirmek istiyor" dedi.

Avukat Kazan, "Başta HSYK, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, YÖK, üniversiteler, Adli Tıp, Tübitak olmak üzere, bütün kurumları ele geçiren siyasal iktidar, şimdi hukukun ve kamunun tek sesi olan Baroları da ele geçirmek istiyor" dediği açıklamasında, avukatlık yasasında yapılmak istenen değişikliklere de dikkat çekti.

"Üye sayısı fazla olan baronun tahakkümüne son verilecek"
1136 sayılı Avukatlık Yasası'nın 114 ve 90. maddeleriyle ilgili kurumlara, üniversitelere görüş sorulmadan tasarı hazırlamak yerine milletvekili önerileriyle değişikliğe gidilmek istendiğini vurgulayan Kazan, üye sayısı fazla olan baronun etkisini engellemek için atılan adımı şöyle değerlendirdi:

"1136 sayılı Avukatlık Yasası'nı değiştirmek üzere iki değişiklik önergesi verilmiştir. Birincisinde, 'tüm baroların demokratik, eşit ve adil katılımını' sağlayarak, 'üye sayısı fazla olan bir iki baronun (diğer barolar üzerindeki) tahakkümüne son verilmesinin' öngörüldüğü belirtiliyor. 1136 sayılı yasanın 114. maddesi değiştirilerek, baroların TBB genel kuruluna seçeceği delege sayısıyla oynanıyor. Ve örneğin 29142 üyeli İstanbul Barosu, 37 / 40 / 50 / 70 üyeli barolarla eşitlenerek, adil ve demokratik bir adım atılmış oluyor."

"Baroları kilitleyip kör, sağır, kötürüm yapmak istiyorlar"
Avukat Kazan, barolarda da partilerin oy oranına göre hükümetin kurulması gibi bir yöntemin hayata geçirilmek istendiğine şöyle dikkat çekti:

"Ancak, seçim barajı seyredilirken, barolar için böyle bir adalet arayışı yetmemiş olacak ki, bir öneri daha hazırlanmış. Artık baro ve TBB seçimlerinde nisbi temsil uygulanacakmış. 1136 sayılı yasanın 90. maddesi de değiştirilerek, baro organları ve TBB delegeleri, grupların aldığı oy sayısına göre belirlenecekmiş. Yani, partilerin aldığı oy oranına göre, hükümet kurulması gibi bir şey."

Kazan, avukatlık yasasında yapılmak istenen değişiklikleri ise, "Baroları kilitleyip kör / sağır ve kötürüm yapmak istiyorlar. Bir tek onlar konuşuyorlardı, bu yolla susturacaklar. İşte, AKP’nin demokrasi anlayışı" olarak yorumladı.

İstanbul Barosu başkanlığına 4 aday
Türkiye'nin en büyük barosu olan İstanbul Barosu'nda yapılacak seçimlerde baro Başkanı avukat Ümit Kocasakal, kadın hakları savunucusu avukat Filiz Kerestecioğlu, baro eski başkanı Muammer Aydın, AKP'ye yakınlığıyla bilinen Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun adayı ve Deniz Feneri Derneği denetçisi Rıza Saka aday olacak.

(soL - Haber Merkezi)