Tunceli’de “Vali istifa” sesleri

Tunceli’de binlerce kişi, AKP adına seçim rüşvetleri dağıtmakla suçlanan Vali Mustafa Yaman’ın istifasını talep eden bir eylem yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) Tunceli'de Vali Mustafa Yaman'ın istifasının istendiği eyleme binlerce kişi katıldı. AKP İl binasına yürüyen eylemciler, "AKP'li Vali istemiyoruz" yazılı pankart taşıdılar.

Dün gün boyunca Valiliğe hiç uğramayan Vali Yaman, bugün ise makam aracıyla geldiği Valiliğe korumalarının ablukası altında girdi. Korumalar, basının soru sormasına ya da fotoğraf almasına izin vermediler.

Cumhuriyet Meydanı'ndan yürüyüşe geçen eylemciler AKP İl binasına vardıklarında, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis buradaki topluluğa bir konuşma yaptı. Halis, Yüksek Seçim Kurulu kararlarına rağmen Tunceli Valisi'nin AKP yandaşlığını sürdürdüğünü, hükümetin de Vali'nin sırtını sıvazladığını söyledi.

Vali'yi Meclis'te defalarca şikayet ettiklerini aktaran Halis, "Şimdi diyeceksiniz ki 'kimi kime şikayet ettiniz'. Evet padişahın adamını padişaha şikayet ettik. Ama biz inanıyoruz ki halkın demokratik tepkileri bu Vali'nin yandaş tutumundan dolayı buradan kalmasına müsaade etmeyecektir" dedi.

Halis, İçişleri Bakanı'nın, Vali'nin durumunun gereğini yapması gerektiğini belirtti.

Bakanlık müfettiş gönderdi
Öte yandan, Yüksek Seçim Kurulu'nun gereğinin yapılması çağrısının ardından İçişleri Bakanlığı'nın Tunceli Valiliği'nin yaptığı beyaz eşya dağıtımının araştırılması için iki mülkiye başmüfettişi görevlendirdiği öğrenildi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, önceki gece Başbakan Erdoğan ile konuyu görüştükten sonra Tunceli Valiliği'nde araştırma yapması için iki Mülkiye Başmüfettişi görevlendirdi. Müfettişler, Vali Yaman'ın ifadesini alacak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın evraklarını inceleyecek ve yardımların kimlere yapıldığını araştıracaklar. Müfettişlere araştırmalarını en geç iki hafta içinde sonuçlandırma talimatı verildi.