Tuncay Güney hiç susmamış

İfadelerimi işkence altında verdim diyen Güney'in Ergenekon'la ilgili 2001 ifadelerinin bir bölümü avukatlara ve basına görüntülü olarak dağıtıldı. Görüntülerde Güney, hiç soluk vermeksizin Türkiye'yi sarsan bir dizi olay hakkında konuşuyor. En dikkat çekici olan ise "sorgu"nun bir yerinde Güney'in sorgucularına "zamanınızı almış olmayayım" demesi!

soL (HABER MERKEZİ) Polise 2001 yılında vermiş olduğu ifadelerle Ergenekon iddianamesinin temelini oluşturan Tuncay Güney'in bu sorgusuna ait görüntü kayıtları mahkeme kararıyla sanık avukatlarına verildi. Avukatlar, iddianameye kaynaklık eden sorgunun tamamını ve orijinalini görmek için başvuruda bulunmuşlardı. Ancak dağıtılan görüntüler yine eksik.

Tuncay Güney'in ifadelerini verirken en çok dikkat çeken ise, sorgusunun "işkence"de alındığını iddia etmesine karşın, Güney'in bir sohbet ortamında gibi konuşması. Hiç durmadan ve büyük bir istekle konuşan Güney'in bu noktaya fiziki bir baskıyla gelip gelmediği anlaşılmıyor. Bununla birlikte izleyenleri çok şaşırtan bir ayrıntı var görüntülerde. Tuncay Güney, bir ara konuşmasında soluk alıp sorgucularına "sizin zamanınızı almıyorum ya" diye soruyor ve "yok yok bizim vaktimiz var" diyorlar. Bu diyaloglar ve sorgunun yapıldığo ortam, işkence iddiaları hakkında ciddi kuşkular yaratıyor.

Bilindiği gibi Tuncay Güney'in ifadelerinde "bilinen" birçok olay ve örgütlenme ile, gerçeklik sınırlarını zorlayan bağlantı ve iddialar iç içe geçmiş durumda. Bu ifadelere dönük de herkes ayrı bir şey söylüyor. Kimileri Güney'in Mehmet Eymür tarafından yazılan bir senaryoyu aktardığını ileri sürerken, kimileri Güney'in hayalgücü geniş ve istihbaratçılık oynamayı seven bir genç olduğu kanısında. Bilgilerinin çoğunu bizzat Veli Küçük'ten aldığını ileri süren Tuncay Güney kadar konuşkan birisinin kontrgerillanın en kritik noktalarından birinde görevli ve birçok olaydan yakasını "dikkat"iyle sıyıran Veli Küçük'ün güvenini nasıl kazandığı da merak edilen noktalardan biri.