TTK’ya işçi alımı yine gündemde: İşçileri bekleyen koşullar belirsiz!

İş cinayetlerinin yanı sıra skandal genelgeyle tartışmaların odağında yer alan TTK, şimdi yeni işçi alımıyla gündemde. Ancak icralık madencileri işten çıkaran genelge, “Performansa göre Ücret” önerisi gibi işçi düşmanı uygulamalara imza atan TTK'da yeni işçileri hangi çalışma koşullarının beklediği hâlâ bilinmiyor.

Bir süredir gündemde olan ancak kesinleşmeyen Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) işçi alımı için AKP Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar ile Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) dün bir kez daha Ankara’da bir araya geldi.

Toplantının ardından bir değerlendirme yapan AKP’li Ulupınar, TTK’da mevcut durumda bir kamu kurumunun görevlerini etkin bir biçimde yerine getirebilmesi için gerekli olan personel sayısını ifade eden norm kadrodan daha az sayıda işçi çalıştığını ifade etti. Bu nedenle bir an önce işçi alımının yapılması gerektiğini vurgulayan Ulupınar, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Daha önce işçi alımları ile ilgili Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız, Türk-İş yönetimi, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü, Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı ve Zonguldak Milletvekilleri olarak bir araya gelerek ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’na işçi alımı ile ilgili görüşmeler yapmıştık. Bu toplantılarda TTK’ya işçi alınması yönünde ortak bir karar almıştık.

Çünkü ilimiz, bütçeye katkı veren ilk 10 kent arasında bulunmaktadır. Türkiye'de yılda tüketilen 25 milyon ton taşkömürünün yaklaşık 3 milyon tonunun TTK ve özel sektör tarafından üretilmektedir.
Taşkömürü ithalatına yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz. Yılda 4-5 milyon ton üretim kapasitesine sahip TTK, hazırlık ve üretim işçisi açıkları nedeniyle kapasitesinin yarısının altında çalışıyor.”

Her işçi alımında üretim arttığına, ancak emekli olanların sayısının da hızla arttığına dikkat çeken Ulupınar, son 10 yılda TTK'ya 5 bin 20 işçi alınmasına karşın 12 bin 139 işçinin emekli olduğunu ve bu tabloda üretimi arttırmanın mümkün olmadığını dile getirdi.

TTK yönetiminin belirlediği norm kadroya göre, bugün için çalışan sayısının 14 bin olması gerekirken, Kasım 2012 itibariyle bu sayının 10 bin 200 olduğunu vurgulayan Ulupınar, bu nedenle bir an önce TTK’ya işçi alımını gerçekleştireceklerini ifade etti.

Eğer şansları yaver gider de işe alınırlarsa…
Kurumun daha fazla üretim için işçi açığını kapatmaya çalıştığı duyurusu bir açıdan işsizler için umut kapısı olurken, diğer taraftan ise yeni alınacak maden işçilerinin de kaderinde ölüm olup olmadığı merak konusu oldu.

Son olarak Zonguldak Kozlu’da hukuka aykırı bir biçimde asıl işini taşerona devrederek, en temel işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle 8 işçinin ölümünden sorumlu olan TTK, skandal bir genelgeye imza atmıştı. İşçi düşmanı uygulamalarına bir yenisini ekleyen TTK, kamuoyunun tepkisi üzerine icralık işçilerin işten atılmasını öngören genelgeyi geri çekmek zorunda kalmıştı.

Öte yandan, TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise, geçen yıl yeni işe alınacak maden işçileri için “Performansa Dayalı Ücret” teklifini gündeme getirdiği biliniyor. İnan, yeni alınması istenen işçilerin ürettiği kömür kadar ücretlendirmesini önermişti.

Söz konusu bu uygulamalar eğer şansları yaver giderde işe alınırlarsa, yeni maden işçilerini zaten ağır ve kötü olan çalışma koşullarından daha da kötü bir çalışma ortamının beklediğinin kanıtı niteliğinde.

(soL- Haber Merkezi)