TSK gizli belgelerin imhasını istemiş

Genelkurmay Başkanlığı'nın 31 Aralık gecesi özel ulakla kozmik odada arama yapan mahkemeye başvurarak, aramaların durdurulmasını ve elde edilen gizli belgelerin imha edilmesini istediği iddia edildi.

Hürriyet Gazetesi'ne göre, Genelkurmay Başkanlığı Hukuk Başmüşavirliği'nin 31 Aralık’ta, saat 18.30’da özel bir ulak ile gönderdiği dilekçede, Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimi Kadir Kayan’ın yaptığı aramalar sonucunda elde ettiği gizli belgeleri imha etmesi istendi.

Ayrıca aramalarda hukuki uygulamanın dışına çıkıldığı belirtilen dilekçede, “Genelkurmay Başkanlığı, her zaman hukuk kuralları çerçevesi hareket etmeyi ilke edinmiştir” denildi. Dilekçenin işleme konduğu bildirilirken, dilekçeyi işleme koyan mahkemenin önümüzdeki günlerde Genelkurmay’ın imha talebiyle ilgili karar vereceği ifade ediliyor.

Gazeteye konuşan hukukçulardan Askeri Yargıtay Onursal üyesi Ali Fahir Kayacan, konuyla ilgili olarak "Genelkurmay’ın başvurusunun gözlemci olarak orada hazır bulunan askeri savcıların verdiği bilgiden kaynaklandığını sanıyorum. Demek ki, hakimin, suçla ilgisi olmayan devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeleri tutanağa geçirdiği izlenimi edinmişler. Hakim orada gördüğü her belgeyi tutanağa geçirmemeli. Mahkeme, ‘Şu belgelerin suçla ilgisi yoktur, bu nedenle tutanağın devlet sırrı olduğu için imha edilmesi’ diye bir ayıklama yapmalıdır. Bu olayın şimdiye kadar örneği yok. Hakim o konuları ‘devlet sırrı’ olarak nitelememiş, daha sonra değerlendirmek için tutanağa geçirmiş olabilir. Devlet sırrını kimin belirleyeceğine ilişkin yasal düzenlemek de yok" değerlendirmesinde bulundu.

(soL-Haber Merkezi)