TRT'de ihale şebekesi

Son dönemde sürekli skandallar ve yolsuzluklarla anılan TRT'nin hizmet alımlarında da usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.

Son dönemde sürekli skandallar ve yolsuzluklarla anılan TRT'nin hizmet alımlarında da usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. İhale Kanunu'na göre yapılan hizmet alımlarında öne çıkan 10 şirketin yapısı incelendiğinde ortaya çok ilginç bilgiler ve profesyonelce düzenlenmiş ilişkiler ağı çıkıyor. Aydınlık'tan Mustafa Gürbüz'ün haberi şu şekilde:

TRT'nin son dönemde hizmet alımı yaptığı şirketler şunlar:
YAPAL İNŞAAT, DEMÎREL İNŞAAT, TEMAKS/BÎRBEY İNSAN KAYNAKLARI, TÜM-PA, GAPTEM, 5M SOSYAL HİZMETLER LTD. ŞT1., PİLMEN, GÜLBEN, ENKAY, MOGAN

Kamu İhale Kurumu'nun internet sayfasındaki bilgilere göre, GÜLBEN, GAPTEM, PİLMEN, ENKAY, 5M şirketlerinin aldığı 11 ihale 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 21. Maddesinin B fıkrasına göre ilansız, pazarlık usulü ile yapıldı. Temizlik, aşçı, garson hizmetleri alımıyla ilgili ihalelerin ilansız ve pazarlık usulü ile yapılması yasaya aykırı. 21. Maddenin B bendine göre ihalenin bu şekilde yapılabilmesi için 'Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olaylar üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması" koşulu var. 11 ihalenin hiçbiri bu koşullara uymuyor.

1- Yapal İnşaat: İnşaat şirketi yayıncı oldu: 2006 yılında Amasya'da (TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de Amasyalı) Ali Bağcı, Mete Yapal ve Mesut Yapal tarafından kuruldu. Yapal 2008'de hisselerini Demirel İnşaat'ın sahibi Ahmet Demirel'e devretti. Bu tarihten sonra "Yapal İnşaat Taahhüt Mobilya San. Tic. Ltd. Şti." adını aldı. 13 Nisan 2009 tarihinde TRT ile Yapal İnşaat arasında 15 kişilik (Yönetmen Yardımcısı, Montajcı, Alt Yazı Operatörü, Grafist) hizmet alım sözleşmesi imzalandı. 14 Mayıs 2009 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'ndeki bilgilere göre şirketin merkezi Aziziye Mah. Platin Sok. No: 19/7 Barış Apt. Kat: 1 Daire: 7 Çankaya olarak yer aldı.

2- Demirel İnşaat/Ahmet Demirel: Şirket, 4 Mart 2009 tarihinde Amasya Ticaret Odası'nca tescil edildi. 10 Haziran 2009 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'ndeki bilgilere göre Şirket Ankara'da Aziziye Mahallesi Platin Sokak No: 19/7 Çankaya adresinde şube açtı. TRT'deki makam odalarının tadilatı ihalesini aldı.

3- Birbey/Temaks: Şirket Metin Çeken ve Mesut Güç tarafından Ankara'da kuruldu. Temaks 2009'da el değiştirdi. Aynı tarihte şirketin ismi de Birbey İnsan Kaynaklan olarak değiştirildi. Yeni adresi de Aziziye Mah. Platin Sok. No: 19/7 Barış Apt. Kat:l Daire:7 Çankaya/Ankara oldu.

TRT’de aynı adrese ihale süreci de şöyle gelişti: ilk olarak TRT-Türk için personel alımı amacıyla bir ihale açıldı. İhaleyi Yapal İnşaat kazandı. Bu şirket ile 13 Nisan 2009 tarihinde sözleşme imzalandı. TRT, ardından 5. kattaki makam odalarının tadilatı için mayıs ayında ikinci bir ihale açtı. Bu ihaleyi de İbrahim Şahin’in hemşerisi olan Ahmet Demirel'in şirketi, 66.178 TL teklif vererek kazandı. TRT, bu ihalenin ardından yayın hizmetlerinde çalıştırılmak üzere üçüncü bir ihale daha açtı. Bu ihaleyi Birbey İnsan Kaynakları firması aldı. Dikkat çeken üç firmanın isimleri farklı olsa da merkezlerinin Ankara'daki aynı adreste bulunmasıydı. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre: Yapal inşaat ve Ahmet Demirel İnşaat şirketlerinin adresi de aynı: Aziziye Mah. Platin Sok. No: 19/7 Barış Apt. Kat: 1 Daire: 7 Çankaya/Ankara. Son ihaleyi alan Birbey de yine Ticaret Sicili'ne göre 3 Haziran 2009 tarihinden itibaren aynı apartmanın 3 numaralı dairesinde faaliyete başladı.

Ortakları da aynı!
Ticaret Sicil Gazetesi'ndeki kayıtlara göre bu üç şirketin ortaklan da birbiriyle ilişkili, ilk ihaleyi alan Yapal inşaat'ın ortaklarından Mete Yapal aynı zamanda son ihaleyi kazanan Birbey şirketinin de ortağı, ikinci ihaleyi alan Demirel inşaatın ortağı Ahmet Demirel ise Yapal İnşaat’ta Mete Yapal ile ortak.

4- Tümpa: 2008-2010 yılları arasında TRT Genel Müdürlüğünden vip hizmeti, temizlik ile garson, aşçı ve refakat görevlisi ihalelerini aldı. İhalelerin bir kısmının 1,2 ve 3 günlük olması da ayrıca incelenmesi gereken bir konu...

5- Gaptem: 2010 yılında TRT’nin temizlik ile kreş görevlisi, bakıcı ve diyetisyen ihalelerini aldı. 2009'da Durdu Çivi ve Yılmaz Akın hislerini Gökmen Yıldız ve Abdullah Yiğit'e devreder. Gökmen Yıldız, 2009'da adını BİRBEY olarak değiştiren TEMAKS'ın da ortağıydı. Abdullah Yiğit de TÜM-PA'nın ortağıydı. Bu isimlerin TRT’den ihale alan şirketlerde bir araya gelmesinin bir nedeni olması gerekir.

6- 5M Sosyal Hizmetler: 2010 yılının Nisan ayından itibaren TRT’nin aşçı, garson ve temizlik ihalelerini almaya başladı. Diyarbakır merkezli GAPTEM LTD. ŞTİ unvan değişikliği yaparak 5M SOSYAL HİZMETLER LTD ŞTİ adını aldı. Şirketin ortakları Abdullah Yiğit ve Gökmen Yıldız. TRT’den ihale aldığı tarih itibariyle şirketin ortağı olan Gökmen Yıldız, 9 Ocak 2012 tarihinde hissesini Metin Çeken'e devretti.

7- Pilmen Yemek Hizmetleri: TRT’den 2010 yılı Şubat-Eylül aylan arasında temizlik, su dağıtım ihalesini aldı. Şirketin Merkezi Diyarbakır, ortaklan ise Aynur ve Aydın Çeken. TRT'nin daha önce hizmet alımı yaptığı TEMAKS'ın ortaklarından Metin Çeken ve TÜMPA'nın ortaklarından Mehmet Cihan Çeken ile soyadı benzerliği dikkat çekiyor.

8- Gülben Medikal: 2010 yılında TRT'nin temizlik ihalesini aldı. Manisa merkezli şirketin ortaklan Duran Ergen ve Hanım Ergen. 15 Ocak 2010 tarihinde yapılan hisse devri ile Duran ve Hanım Ergen hisselerini Mesut Güç ve Ömer Özalp'e devreder. Mesut Güç, TRT'nin daha önce hizmet alımı yaptığı TEMAKS şirketinin ortaklarından birisidir.

9- Enkay: Malatya merkezli şirkette 2 Nisan 2007 tarihinde hisse devri olur. Şirketin yeni sahipleri VEYSEL TAŞER ve Abdullah Gündüz. 29 Mart 2010'da VEYSEL TAŞER hisselerini ISA BOLATa devretti. TAŞER ve BOLAT, TRT'nin daha önce hizmet alımı yaptığı TEMAKS şirketinin ortaklarındandır.

10- Mogan Sosyal Hizmetler: İzmir'de gerçekleştirilen yapımlar için 4 vasıflı hamaliye hizmetlisi ile hizmet satın alınması için ihale açıldı, ihaleyi MOGAN SOSYAL HİZMETLER LTD. ŞTİ. aldı. Bir yıl süreli bu ihale, ihale kanununa tabii olmadan yapıldı. Oysa 4734 sayılı ihale kanununun 3 maddesinin g bendine göre bu yapılamaz çünkü hamaliye hizmeti TRT’nin doğrudan mal ve hizmet üretimine veya ana faaliyetlerine ilişkin bir hizmet değil. Bu ihaleyi ilginç kılan bir başka yön ise ihaleyi alan Mogan Sosyal Hizmetler. Bu şirketin ortaklan 5M Sosyal Hizmetler ve Abdullah Yiğit. Yiğit aynı zamanda 5M'in ortaklarından birisi. 5M'in 2012 tarihi itibariyle iki ortağı var Abdullah Yiğit ve Metin Çeken. Yiğit ve Çeken, TEMAKS, TÜMPA GAPTEM şirketlerinin de ortaklan. 2011'de kurulan Mogan'ın adresi 5M'in internet sitesindeki adresle aynı: (www.5msosyalhizmetler.com) Aşağı Öveçler Mah. 1322. Sok. 63/1 Çankaya/Ankara

11- 5M'e Vasıflı Hamaliye ihalesi Ankara'da dış mekânlarda gerçekleştirilen yapımlar için 12 vasıflı hamaliye hizmetlisi ile 10 Ay süreli satın alınması için ihale açıldı. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 3 maddesinin G bendine göre yapılan bu ihaleyi 5M t aldı. ihalenin sözleşme tarihi 14.07.2011, bedeli ise 250 bin TL Bu ihale de ihale kanununa göre yapılamaz. Hamaliye ihalesinin bu şekilde yapılması hem yasaya, hem de TRT'nin kendi çıkardığı yönetmeliğe aykırı