TRT Genel Müdürü: 'Kadrolaşıyoruz arkadaş, politikamız bu!'

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, personel sorununu yasa yoluyla sağladıklarını belirterek, "Eğer kadrolaşmaksa evet burada da kadrolaşıyoruz. Personel politikamız bu arkadaş." dedi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, kurumda göreve başladıktan sonra personel sorununu hizmet alımı yöntemiyle çözmek istediklerini, ancak örgütlü sendikanın bunu yargıya taşıyarak kendilerine “yasa yoluyla kadrolaşmanın yolunu açtığını” söyledi. Şahin, “Nedeni şu kardeşim ben hizmet alımı yöntemiyle personel ihtiyacımı karşılıyordum. Sen dedin ki yok normal KPSS’den al. Ben de alacağımızın 4 katını talep ediyoruz ya, bu 4 katın içinden bana en yakın olanını alıyorum. Eğer kadrolaşmaksa evet burada da kadrolaşıyoruz. Personel politikamız bu arkadaş” dedi. Şahin, Eurovision şarkı yarışmasındaki puanlama sistemini eleştirirken de “Azerbaycan olmasaydı, ‘Acaba bu sene katılmasaydık ne olurdu?’ diye arkadaşlarımla biz bunu uzun uzun kendi aramızda tartıştık” diye konuştu.

Şahin, bir grup gazeteciyle iftar yemeğinde buluştu ve kurum çalışmalarıyla ilgili soruları yanıtladı. Her yıl tartışma konusu olan Eurovision şarkı yarışmasını ve yarışmadaki puanlama sistemini eleştiren Şahin, “Can Bonomo birkaç alternatife baktıktan sonra hoşumuza giden bir isimdi. Çok iyi temsil etti. Ama kimi gönderirseniz gönderin bir şekilde eleştiriliyorsunuz. Yedinci olması da yarışmadaki ülkelerin birbirlerini bir şekilde kollamalarından kaynaklanıyor” dedi.

Şahin, TRT’nin iletişim fakültesi mezunlarına ağırlık vermesi gerektiği yönündeki bir eleştiri üzerine, personeli en iyi eğitim almış kişilerden oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

‘Fazla istiyoruz’
Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Maalesef iletişim mezunu arkadaşlarımız da KPSS’de tabiri caizse çakıyorlar. Yani mesela 97-100 arasındakileri alıyoruz. Bunun içinde iletişim mezunu ya hiç yok ya da 1-2 tane. Biz de ÖSYM’ye diyoruz ki en yüksek puan alan, üniversite mezunu, şu şu özellikle arkadaşların 4 katını bize gönderin. Onlar gönderiyor ama içlerinde iletişim mezunu yok. Mühendislik var, eğitim, hukuk var ama iletişim yok. Peki ne yapayım ben şimdi? Spikerlikte de 8 katını istiyoruz. Niye 8 kat, çünkü burada farklı özellikler ortaya çıkıyor. Ya aksan ya fiziksel özellikler ya dil bilgisi yeterli olmuyor.”

Sıkça gündeme gelen TRT’de kadrolaşma haberlerinin anımsatılması üzerine konuyla ilgili de değerlendirmeler yapan Şahin, kuruma geçmişte sözleşmeli, kaşeli, geçici personel, götürü bedelli gibi isimler altında kayıt dışı çok sayıda personel alındığını belirtti. Şahin, göreve geldikten sonra bunu kaldırarak “hizmet alımı yöntemiyle personel almak istediklerini” kaydetti.

‘Personel politikamız bu arkadaş’
Ancak bu konunun TRT’de örgütlü KESK’e bağlı Haber-Sen’in başvurusu üzerine yargı tarafından durdurulduğunu kaydeden İbrahim Şahin, “Şimdi yasa yoluyla, mahkeme kararıyla kadrolaşıyorum. Şimdi sendika dahil kimse bir şey diyemiyor. Nedeni şu kardeşim ben hizmet alımı yöntemiyle personel ihtiyacımı karşılıyordum. Sen dedin ki yok normal KPSS’den al. Ben de alacağımızın 4 katını talep ediyoruz ya, bu 4 katın içinden bana en yakın olanını alıyorum. Eğer kadrolaşmaksa evet burada da kadrolaşıyoruz. Personel politikamız bu arkadaş” diye konuştu.