TRT emekçileri artık kiralanamayacak

Danıştay TRT personelinin başka kurumlara kiralanabilmesi ile TRT arşivlerinin talanının önünü açan Bakanlar Kurulu Kararı ve yönetmeliğin yürütmelerinin durdurulmasına hükmetti.

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümeti, geçen yıl 8 Mart'ta çıkardığı Bakanlar Kurulu Kararı ile hem TRT'nin personel yönetmeliklerinin değiştirilmesinin, hem de TRT arşivlerinin yandaş vakıflara, derneklere, yardım kuruluşlarına ve belediyelere talan ettirilmesinin önünü açmıştı. 22 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "TRT Personeli'nin Konser, Festival ve Benzeri Sanat Faaliyetlerinde Görevlendirme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik", TRT spikerleri ve teknisyenlerinin özel yayın kuruluşlarına kiralanmasının önünü açmıştı. Bu yönetmelikten sonra Euro 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası maçlarını anlatması için TRT'nin üç spor spikeri ATV'ye kiralanmıştı.

Bu gelişmelerin ardından, gerek kurum emekçilerinin gerekse de kamoyunun TRT'ye sahip çıkması için ses getiren eylemler yapan Haber-Sen, sözkonusu karar ile yönetmeliğin 2-5 ve 9'uncu maddelerinin yürütmelerinin durdurulması ve iptali için de dava açmıştı. Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı tarafından bugün yazılı olarak yapılan basın açıklamasında, sendikanın bu davada bir kazanım elde ettiği duyuruldu.

Açıklamada, Danıştay 10. Dairesi'nin, 20 Ocak 2009 tarih ve 2008/3619 sayılı kararı ile Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütmesini durdurduğu bildirilerek, bu sayede TRT yönetiminin artık hiçbir TRT emekçisini kiralayamayacağı, TRT arşivlerini de yandaş vakıflara, derneklere, yardım kuruluşlarına ve AKP'li belediyelere talan ettiremeyeceği kaydedildi.

Metnin devamında, "TRT'de Kamu Hizmeti yerine tüccar anlayışını hâkim kılmaya çalışan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT mekçilerini de kiralanacak ve gelir getirecek bir malzeme gibi görüyordu. Bunun için bir yönetmelik çıkardı. 'Ben yasa, yönetmelik tanımam' diyen, kadrolaşmasının önündeki engelleri kaldırmak için yasa değiştiren TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in hukuksuzluklarına, usulsüzlüklerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

Haber-Sen, yakın zamanda Anten A.Ş. ve TRT Etimesgut lojmanları ile ilgili açtığı davalarla TRT yönetiminin bazı hukuksuz uygulamalarını durdurmayı başarmıştı.