TPAO yağma kuyruğunda

Irak petrollerinin yağmasından pay kapmaya çalışan TPAO, Shell'in taşeronu olmak için çabalıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Uysal, Royal Dutch Shell ve diğer birkaç şirketle Irak'ta petrol aramalarında ortaklık için görüşmelere başladıklarını söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Uysal, TPAO'nun Irak'ın petrol arama ihalelerine davet edeceği şirketlerin bulunduğu listeye girmesinin önemli olduğuna işaret ederek "Irak'ın güneyinde çok büyük sahalar var. Doğrudan görüşme yoluyla Irak tarafından petrol şirketleriyle verilecek olan altı sahanın dışında birkaç büyük saha daha var. Onlar için girişimlerde bulunacağız. Konsorsiyumlar oluşturarak o büyük sahalardan birini almaya çalışacağız" diye konuştu.

Uysal, Irak'taki diğer küçük sahalar için ihale açıldığında, ya tek olarak ya da ön izin alan şirketlerden bazılarıyla oluşturacakları konsorsiyumla teklif vereceklerini bildirdi.

Tekeller üşüştü
Irak Petrol Bakanlığı Nisan ayında, ön başvuru yapan 120 petrol şirketi arasından ihalelere katılmaya yeterli bulunan 35 firmayı belirlemişti. Aralarında ABD, Japonya, Güney Kore ve Avrupalı şirketlerin de olduğu listede TPAO yer almamıştı. Irak'ın, geçtiğimiz günlerde açıkladığı yeni listeye ise, TPAO da dahil olmak üzere altı şirket daha eklemişti.

Irak petrol aramaları için açacağı sahaları büyük, orta ve küçük ölçekli petrol sahaları olarak üçe ayırmış durumda.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Nisan ayında Irak'ta doğalgaz aramaları yapılması ve gazın çıkarılması konusunda Shell ile görüşme başlattıklarını söylemişti. Güler ayrıca TPAO ve Shell'in Irak'ın doğalgazı için bir master planı üzerinde çalıştıklarını da bildirmişti.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad hafta başında Reuters'a yaptığı açıklamada, önde gelen petrol şirketleriyle altı kısa dönemli petrol kontratı için yapılan görüşmelerin tamamlandığını ve anlaşmaların önümüzdeki ay imzalanmasını umduklarını belirtti.