Torunlar'dan veresiye defteriyle can pazarlığı

Mecidiyeköy’de Torunlar GYO’a ait rezidans inşaatında asansörün düşmesiyle hayatını kaybeden 10 işçiden Murat Usta’nın ailesine, veresiye defterine tutar girer gibi 'kan parası' hesabı yapıldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Cana Coşkun’un haberine göre, Murat Usta’nın ailesine kesintilerle 305 bin TL’ye düşecek miktarda para teklif edilmiş. Usta vefat ettiği sırada hamile olan ve sonrasında bir kız çocuğu dünyaya getiren Ayşe Usta’ya, Torunlar GYO’dan 3 kişi gelerek, “Biz acınızı biliyoruz. Başınız sağ olsun. Ne kadar istiyorsunuz?’ demişler.

Ayşe Usta, "Bize canımızı verin başka da bir şey istemiyoruz" dedik. "Şu kadar para verin" demedik. Onlar da "biz şu kadar hesap yaptık" diyerek, kendisine verilen yırtık pırtık bir kağıt üzerinde yapılan hesabı gösterdi.

Veresiye defter hesabı
Buna göre, Murat Usta’nın eşine 100 bin TL, o dönem anne karnında olan çocuğu için ise 15 bin TL teklif edilmiş. Usta’nın anne ve babasına 30’ar bin TL’nin düştüğü kağıt parçasında, kardeşler için ise 15’er bin TL ‘değer biçildiği’ görülüyor. Kağıdın altındaysa, biçilen değerden düşülmek üzere Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından aileye bağlanacak tazminat da yer alıyor.

"Oradan çıktılar, buradan girdiler derken 400 bin TL civarı bir rakam çıkarttılar. Eşimin ailesine teklif ettikleri 15 bin TL ile çocuğun parası da içinde bu paranın. Kesintilerden sonra elimize geçecek paranın 305 bin TL olduğunu söylediler. Sonuna kadar mücadele edeceğim" diye konuşan Usta, eşinin sigorta primlerinin de düşük gösterildiğini açıkladı.

Bilirkişi çok düşük demiş
Usta’nın kuzeni Ali Bekdemir ise Torunlar’dan geldiklerini söyleyen 3 kişinin kendileriyle görüştüğünü aktararak “ ‘Elimize bir kâğıt verdiler. ‘Bunu araştırabilirsiniz’ dediler. Ben de 7 tane bilirkişiye gidip gösterdim. ‘Çok düşük, böyle bir hesaplama yok’ dediler” dedi.

Torunlar GYO yöneticilerine facianın ardından başlatılan soruşturmada bilirkişinin kusurlu bulmasına rağmen takipsizlik kararı verilmişti.