Torpil isteklerinin kimlerden geldiği ortaya çıkıyor

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in, atamalar konusunda hükümetten torpil talepleri geldiği ve bu belgelerin elinde olduğu yönündeki açıklamasının ardından bu isteklerin kimlerden geldiği de ortaya çıkmaya başladı.

Adli Yıl açılış resepsiyonunda Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek’in gündeme getirdiği AKP’nin yargıdan torpil talebi belgelendi. AKP’li bakan ve milletvekillerinin yargıdan faksla torpil istedikleri ortaya çıktı.

Torpil isteği Cemil Çiçek'ten
Ortaya çıkan belgelerden ikisinin Adalet Bakanı olduğu dönemde Cemil Çiçek’in özel kaleminden yargıya gittiği ortaya çıktı. Belge, Adalet Bakanlığı özel kaleminden AKP’nin bir süredir en çok eleştirdiği yargı mensubu olan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz’a torpil faksı gönderildiğini ortaya çıkardı. Çiçek’in bakan olduğu dönemde Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, 09.10.2004 ile 2005 yılında Osman Kaçmaz’a iki ayrı listenin bulunduğu bir faks metni gönderildi. Özel Kalem, bu fakslarla iş için yapılan sınavda torpil istedi. Zabıt kâtipliği sınavı için yapılan başvuruların yer aldığı listede iki kişinin karşısına “+” işareti konulduğu belirtildi.

AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak’ın da yargıdan torpil talebinde bulunduğu belirlendi. Ölmeztoprak, 10/05/2005 tarihinde TBMM antetli bir kâğıda “Tülin Güner” isimli kişi için yine Osman Kaçmaz’dan “ilgi beklediğini” ifade etti.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Gazeteci Hüseyin Özalp, yeni çıkan “Kuşatılan Yargı” adlı kitabında Osman Kaçmaz’ın AKP’den gelen bu torpil taleplerini geri çevirdiğini de anlattı. Kaçmaz’ın, hakkında açılan soruşturma sırasında Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nda yaptığı savunmasında bu torpil belgelerini de gündeme getirerek “İltimas bekleyen o tarihteki Adalet Bakanı da olsa bu iltiması geçmek benim görev anlayışımla bağdaşmamaktadır” ifadesini kullanıyor.

(soL - Haber Merkezi)