Toptan 150 kişilik yeni Meclis önerdi

TBMM Başkanı Köksal Toptan yeni bir anayasa için 150 kişiden oluşan bir meclisin kurulmasını önerdi.

soL (HABER MERKEZİ) TBMM Başkanı Köksal Toptan yeni bir anayasa için 150 kişiden oluşan bir meclisin kurulmasını istedi. Toptan, meclise 1-2 yıl süre verilmesini, bu esnada "modern" bir anayasanın hazırlanmasını ve referanduma sunulmasını önerdi. AKP'nin hazırlamayı planladığı ve Avrupa Birliği'nin son taslak raporda "hızla hazırlıklarının tamamlanmasını" istediği "sivil anayasaya" gönderme yapan Toptan, "yeni anasaya, anayasa değişikliğinden daha kolay" dedi.

Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap verecek bir anayasa için çalışması bulunmadığını söyleyen Toptan seçimlerden sonra bir uzlaşma komisyonu kurulmasını önereceğini söyledi.

Yeni anayasaya ilişkin görüşlerini açıklayan Toptan, "Umarım, Türkiye'ye yaraşır, modern, çağdaş bir düzenleme yaparız" dedi. Toptan şunları söyledi: "Bana göre Türkiye bir anayasa yapımcısı meclis kurmalı, bu Meclis'in dışında. 1-2 yıl süre verilerek, modern bir anayasa hazırlanmalı ve referanduma sunulmalı. Herkesin 'benim' diyebileceği bir anayasaya kavuşulmalı."

Son AP Kürt konferansında ve taslak raporda 1982 Anayasası'ndaki değişiklerle yetinilmeyeceği belirtilmişti. Toptan da yaptığı açıklamada Anayasa yapımcısı Meclis'in 50'si ilgili sivil toplum, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile 100'ü seçilmiş milletvekillerinden olmak üzere 150 kişiden oluşan bir meclisin yepyeni bir anayasayı daha kolay yapabileceğini belirtti.

Toptan şöyle devam etti: "Onlar yepyeni bir anayasa yaparlar. Bunu, anayasa değişikliğinden daha kolay görüyorum. 1982 Anayasasının maddelerinin hepsi bile değişse 1982 Anayasası olmasında takılıp kalırız. Yeni anayasa, 2010 veya 2012 Anayasası olur".

'Ergenekon'u meclis araştırmasın'
Toptan, Ergenekon davasıyla ilgili yargı sürecinin sonuna kadar beklenmesi gerektiğini ifade ederek "Yargının vereceği kararı içimize sindirmemiz lazım" dedi. CHP'nin Meclis Araştırması Komisyonu kurulması için verdiği önergenin işleme konulmadığına ilişkin soruyu cevaplandıran Toptan, "Önergede araştırması istenen iki unsur var. Ergenekon davasında kullanıldığı iddia edilen bombaların araştırılması isteniyor? Mahkemelerin ve savcıların verdiği kararların da araştırılması isteniyor. TBMM'de, görülmekte olan bir davayla ilgili görüşme, tartışma yapılmayacağı Anayasada öngörülüyor" diye konuştu.