TOKİ konutları AKP'ye

AKP'nin yandaşlarına sağladığı ekonomik yararlardan biri de, TOKİ'nin Ankara Etimesgut Erler konutları. 400 civarı konutun sahipleri AKP'liler ve yandaşlarından ibaret.

soL (HABER MERKEZİ) TOKİ'nin Ankara Etimesgut Erler mahallesinde yaptığı konutların AKP'li bakan, milletvekili ve AKP'ye yakın bürokratlara satışına yönelik haberler tekrar gündeme oturdu. Geçen senenin mart ayında ortaya çıkarılan olay, şimdi RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da bahsi geçen konutlardan, düşük faizli banka kredisinden yararlandırılarak satın alanlardan biri olması dolayısıyla tekrar hatırlandı.

Demokrat Parti içinde Genel Başkan Süleyman Soylu'ya muhalifler tarafından oluşturulan Demokratlar Platformu, bir açıklama yaparak, dar gelirliler için konut üreten TOKİ'nin lüks konutlarına iktidara yakın isimlerin sahip olduğunu belirtti. Platform temsilcileri TOKİ konutlarındaki yağmaya ve AKP'nin kadrolaşmasına işaret etti. Konutları satın alanların nasıl aldıklarının açıklanması gerektiğine işaret eden platform temsilcileri, teftiş ve denetim kurullarını göreve çağırdı.

Satış denetlendi ama rapora ulaşılamıyor
Erler konutlarının satışları, iddiaların geçtiğimiz sene gündeme gelmesi ve meclise soru önergesi olarak taşınması sonrasında, Devlet Denetleme Kurumu tarafından da denetlenmişti.

Hürriyet gazetesinden Yalçın Bayer'in 21 Eylül tarihli köşe yazısında Berhan Şimşek'ten aktardığına göre, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışan Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) 2002-2007 raporları Cumhurbaşkanlığı sitesinden tümüyle kaldırılmış. AKP iktidarı döneminin tamamına ait denetleme raporlarının siteden kaldırılmış olmasını, son dönemde yolsuzluklarla gündeme gelen AKP'nin bir manevrası olarak yorumlayan yazıda, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türkiye'nin değil, AKP'nin cumhurbaşkanlığını yaptığı" da ifade edilmiş.

Konutları kimler nasıl aldı
TOKİ Erler mahallesi konutlarının 400 bin YTL civarında olan bedellerinden değil de 160 bin YTL'den AKP' bakan, milletvekili ve AKP'ye yakın bürokratlara satıldığı ve bu kişilere, bir kamu bankası olan Vakıfbank'tan rayiç faiz bedellerinin çok altında kredi kullandırıldığı iddia ediliyordu. En az bir sene devir hakkı olmayan konutların, RTÜK Başkanı Zahid Akman da dahil olmak üzere satın alındıkları fiyattan çok daha fazlasına elden çıkarıldığı da iddialar arasındaydı.

Devlet Denetleme Kurumu'nun artık ulaşılamayan internet sayfasından daha önce öğrenildiğine göre, Erler Mahallesi'nden konut sahibi olanların bir bölümünün listesi şöyle:

RTÜK Başkanı Aykut Zahid Akman, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Eski Turizm Bakanı Atilla Koç'un eşi Şadiye Koç, AKP Milletvekili ve Meclis Başkan Vekili Nevzat Pakdil, AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç, AKP Kastamonu Milletvekili Süleyman Çil, AKP Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan, AKP Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu, AKP Milletvekili Zeynep Tekin Börü, AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Danış, AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, AKP Bayburt Milletvekili Suat Pamukçu, Recai Kutan'ın Eşi Mebrure Suna Kutan, Eski Refah Partisi Milletvekili Lütfi Esengül, Eski Refah Partisi Milletvekili Ahmet Cemil Tunç, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Emin Zararsız, DTM Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Doğan, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Maksut Mete, Devlet Personel Başkanı Jale Aygül, Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Anyolaç, Kenan Karadeniz Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı, DSİ Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri Cemal Noğay, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, Kanunlar ve Kararlar Genel Müdür Vekili Yüksel Öztürk, Eski TOKİ Başkanı'nın Eşi Elvan Turagay, Rekabet Kurumu Uzmanı Hakan Bilir, Danıştay Eski Başkanı Ender Çetinkaya, MEB Müşavirliği'ne Atanan AKP Adana Milletvekili Zeynep Tekin'in Öğretmen Kardeşi Cumali Tekin, Hükümetin T.C. Merkez Bankası Başkanlığı için üzerinde durduğu isim Mehmet Şimşek, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Kenan İpek, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Bölükbaşı