TKP Belediye Başkan Adayı ODTÜ’deydi

TKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tuncay Çelen dün ODTÜ’de öğrencilerle bir söyleşi gerçekleştirdi.

soL (ANKARA) TKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tuncay Çelen ve TKP Merkez Komite üyesi Metin Uçak, dün ODTÜ'de, TKP'li Öğrencilerin düzenlediği seçim söyleşisine katıldılar.

Konuşmasına başlarken, ODTÜ'ye geldiği için çok heyecanlı olduğunu, ODTÜ'lü günlerine döndüğünü ifade eden Çelen, gençliğini Türkiye kadar ezen başka bir ülke olup olmadığını merak ettiğini söyledi. Konuşmasında Türkiye'nin 68 ve 78 kuşağının darbeler, işkenceler, katliamlarla yok edildiğini fakat gençliğin hâlâ bitmediğini vurgulayan Çelen, salonda Denizleri, Yusufları, Ulaşları gördüğünü ifade ederek sözlerini sürdürdü.

ODTÜ'lü öğrencilerle yaptığı söyleşide, Türkiye'nin dibe vurmaya başladığını, işsizlik oranının yüzde 25 olduğunu, onca sınava girildikten sonra kazanılan üniversitelerde bilim dışında herşeyin üretildiğini kaydeden Çelen, bu pisliğin yerellerde de ortaya çıktığını, kamusal olması gereken eğitim, barınma, sağlık gibi hizmetlerin bir rant kapısı haline getirildiğini vurguladı. Bu tür hizmetlerin kamusal olmasının bir hayal olmadığını ifade eden Çelen, Venezuela'da Libertador Belediye Başkanının, Coca Cola arazisini sosyalist bir komüne dönüştürdüğünü ve insanlara ücretsiz hizmet götürdüğünü hatırlattı. Çelen "Piyasacılık, gericilik ve işbirlikçilik memleketi bu hale düşürdü" dedi.

"TKP oyları Iraklı gazetecinin pabucu gibi olacak"
Çelen öğrencilerle söyleşisinde, yarın yapılacak yerel seçimlere de ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, "Ankara'da solun ortak adayı diye lanse edilen Karayalçın'ı desteklemediklerini, projecilikle, AB'cilikle, Amerikancılıkla, özelleştirmelerle solcu olunmayacağını ifade ettikten sonra, CHP'nin cumhuriyet alaşağı edilirken ne yaptığını" sordu. Konuşmasında TKP'ye verilecek her oyun Deniz'e, Behice Boran'a verilmiş oylar olacağını kaydeden Çelen, TKP oylarının Iraklı gazetecinin pabucu gibi, Tayyip'in, Obama'nın suratına çarpacağını ifade etti.

Çelen'in ardından söz alan TKP MK üyesi Metin Uçak da, seçimleri tarihsel önemi ve güncel yansımaları açısından değerlendirdi. Uçak, yerel seçimlerde ilk olarak "bir sürü pişmiş kelle elit adayın fotoğraflarının meydana çıktığını ikinci olarak ise ortalığın projeden geçilmediğini" belirttikten sonra, bunun sebebinin burjuva siyasetinin halkı nesne olarak görmesinden kaynaklandığını, seçimlerin sadece onay verme niteliği taşıması olduğunu ifade etti. Uçak devrimci siyasetçilerin bunu yapmayacağını söyledi.

Konuşmasında, işçi sınıfının kent kökenli bir sınıf olması sebebiyle kazanımlarının da kentlere bağlı olduğunu dile getiren Uçak, neoliberalizmin kentleri yeni bir kâr kapısı haline getirdiğini ve en çok da işçi sınıfının kazanımlarına saldırıldığını vurguladı. Kapitalizme entegre olmuş hiçbir ülkenin bütçesinin kendi tarafından belirlenmediğini ve bu yüzden burjuva partilerinin programatik olarak tekleştiğini savunan Uçak, zaman ve mekandan bağımsız bakılmadığı takdirde, halkçı belediyeciliğin artık mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Türkiye'de sürekli burjuvazinin herhangi bir unsuruyla eklemlenmekten korkarak siyaset yapanların, iş seçimlere geldiğinde bunu unuttuklarını ve bağımsız devrimci siyaset yapamadıklarını da dile getiren Uçak "Biz burjuva partilerine oy istemeyiz, halk yararına iş yapan partilere oy veririz" şeklinde konuştu.

Öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği söyleşi dinleyicilerin sorularının ardından sona erdi.