THY’den Çalık Grubu’na kıyak

Türk Hava Yolları A.Ş., acentelerine bir yazı göndererek, kurumda muhasebe sisteminin değiştiğini, yeni sistemde bir süre Aktif Bank’la çalışacaklarını bildirdi. Aktif Bank, Başbakan’a en yakın işadamlarından ve Başbakan'ın damadının CEO'su olduğu Çalık Holding'in sahibi Ahmet Çalık’ın bankası.

soL (HABER MERKEZİ) Halen kamu şirketi özelliğini koruyan Türk Hava Yolları A.Ş.(THY), Çalık Grubu'na adeta "kıyak geçti". THY, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın CEO'su olduğu Çalık Grubu'na ait toplam dört şubesi olan Aktif Bank'la havale işlemleri gibi ilişkilerde çalışmaları için, ülke genelindeki 751 acenteye yazı gönderdi. THY'de, kamunun yüzde 49.12 oranında hissesi var.

Daha önce acenteleriyle ilişkilerde havale işlemleri için Garanti Bankası'yla çalışan THY'nin acentelere gönderdiği yazıda, yeni sisteme geçilerek pilot uygulama için Aktif Bank'la çalışma konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Yazıda, acentelerin devre ödemelerini genellikle son gün yapmaları nedeni ile banka hesabındaki yığılma ve sıkıntı yaşandığı ifade edilerek, sıkıntıların önüne geçebilmek için "Doğrudan Tahsilat Sistemi"nin en uygun çözüm olarak belirlendiği söylendi.

Yeni sistemle acentelere ek maliyet getirmeyeceği savunulan yazıda "Şu anda test aşamasını yürüteceğiniz banka olarak Aktif Bank seçilmiş olup bankadan tarafınıza ziyaretler gerçekleşecek ve proje çerçevesinde birtakım bilgiler istenebilecektir. Konu tamamen bilgimiz dahilinde olup, banka ile tereddütsüz çalışabilir" denildi.

Çalık Grubu'na ihya üzerine ihya
Diğer yandan THY'nin acentelerini Aktif Bank'a yönlendirmesinin, acentelere fiili sorunlar ortaya çıkarabileceği ifade ediliyor. Aktif Bank'ın sadece ikisi İstanbul'da, birisi Kayseri'de, bir şube de Bursa'da toplam dört şubesi var. Çalık Grubu, Aktif Bank'ı "Doğrudan Tahsilat Sitemi"nin gereği olan internet bankacılığına uygun olarak sadece kurumsal hizmete açmış durumda.
THY'nin acentelerini çalışmak için yönlendirdiği Aktif Bank'ın sahibi Çalık Grubu, Sabah ve ATV'yi satın almak için iki kamu bankasından 750 milyon dolar kullanmıştı.