"Terörle mücadele"de kapsam genişlemesi

"Kürt sorununun çözümü" ifadesinin sıkça dillendirilmeye başlandığı bugünlerde toplanan "Terörle Mücadele Zirvesi", AKP hükümeti ve TSK kanadının tabloyu tamamlanmasına aracılık etti. Tabloya Kürt halkı da eklenmeye çalışılıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bir hafta önce basına açıkladığı ve "Terörle Mücadele Zirvesi" olarak adlandırdığı "Güvenlik Değerlendirme Toplantısı", Başbakanlık binasında yapıldı. Yaklaşık iki buçuk saat süren toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yanı sıra, bazı bakanlar, kuvvet komutanları, bürokratlar ile istihbarat ve emniyet kanadı katıldı.

Toplantının öncelikle Kürt nüfusun yaşadığı güneydoğu bölgesinde başta ekonomik, sosyo-kültürel, hukuki olmak üzere pek çok alanı kapsayan bir "tedbir paketi" ortaya koyacağı ifade edilmişti. Buna yönelik olarak, özellikle hükümet kanadının toplantı öncesinde ciddi bir hazırlık yaptığı biliniyor. Erdoğan, ülkenin güneydoğusu için "tedbir paketi"nin hazırlandığını, paketin bölgeye sağlık, eğitim, ulaşım ve enerji alanında büyük yatırımlar, teşvikler içerdiğini, GAP'a ağırlık verildiğini ve hedefin, "bölge insanını devletle barıştırmak" olduğunu söylemişti. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un da toplantının hemen öncesine rastlayan bölge ziyaretinde dile getirdikleri, hükümetin "sivil" programını bütünleyen bir tablo ortaya çıkardı.

Zirvede asker kanadının gündeme getirdiği konulardan en kritiği, TSK'nın, PKK'ya yönelik sınır ötesi operasyon yapabilmesi için tanınan yetki süresinin 17 Ekim'de sonlanması nedeniyle, ikinci bir tezkerenin Meclis'in gündemine alınması önerisi oldu. AKP'nin, Meclis'in çalışmaya başlamasının ardından 10 gün içinde tezkere kararını çıkartacağı belirtiliyor.

Başbuğ'un bölge ziyaretinden ve Diyarbakır'da sivil toplum örgütleri yöneticileriyle yaptığı toplantıdan izlenimlerini de aktardığı söylenen zirvede, gündem maddelerinden birini de Milli Güvenlik Kurulu Sekreterliği oluşturdu. AB'ye uyum sürecinde MGK'nın yetkilerinin kaldırılmasından sonra, devlet kurumları arasında eşgüdüm sağlanamadığı ve yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğu belirtildi. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin devletin organları arasında eşgüdümü sağlayan yasal görevlerinin düzenlemelerle ortadan kaldırılması sonucu ortaya çıkan boşluklar masaya yatırıldı.

Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un bölge ziyareti ve Tayyip Erdoğan'ın AKP'nin bütün birimlerine, halkla teması artırma emri vermesi, "halkla iç içe mücadele döneminin başladığının işareti" olarak yorumlandı.

"Terörle Mücadele Zirvesi"nin sonrasında, Başbakanlık Basın Merkezi'nin yazılı açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Toplantıda, terörle mücadelenin güvenlik, hukuki, ekonomik, sosyo-kültürel, psikolojik ve uluslararası boyutları incelenmiş ve bu alanlarda, devletin ilgili unsurlarını hangi yapı ve yaklaşımla ilave katkılarda bulunabileceği değerlendirilmiştir. Kırılma noktasına yaklaşan bölücü terör örgütüne karşı yürütülen bu mücadele süresinin kısalacağı tespit edilmiştir" denildi.