TCDD özelleştirme makyajında

TCDD yeni yatırım atağına hazırlanıyor. Sonraki adım özelleştirme olarak görünüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'ndan (TCDD) yapılan bir açıklamada, yeni bir yatırım hamlesine hazırlanıldığı bildirildi. Demiryollarına 2010 yılına kadar 5 milyar dolarlık yatırım yapılması ve 2023 yılına kadar da 4 bin km'lik "hızlı demiryolu hattı" döşenmesi hedefleniyor.

TCDD'nin yeni projeleri arasında yer alan Marmaray, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya hızlı tren projelerinin yapımına başlandığı, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projelerinin gündemde olduğu, banliyö hatlarının çağdaş düzeye getirilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Türkiye'de 1950'li yıllardan itibaren karayolu yatırımlarına öncelik verilmesi nedeniyle, demiryollarının mevcut durumunu dahi koruyamadığı biliniyor. TCDD'nin açıklamasında ise, demiryollarının 2003 yılında tekrar "devlet politikası" haline getirildiği belirtiliyor ve mevcut sistemin yenilenmesi, hızlı tren hattının kurulması, yerli demiryolu sanayisinin güçlendirilmesi gibi hedefler konulduğu vurgulanıyor.

BTS: "Özelleştirme için biçilmiş kaftan"
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) tarafından yeni Demiryolu Kanunu'na karşı çıkarılan bir broşürde, uygulamaya konan tüm yeni yatırımların, yakın dönemde gündeme gelen demiryollarını özelleştirme projeleriyle ilgili olduğu belirtiliyor. Hızlı tren projesinin, bir prestij projesi ve özelleştirme için biçilmiş kaftan olduğu söylenirken, yapıldığı söylenen yatırımların yanında, kimi hatların ve demiryolları için personel yetiştiren okulların kapatılmasının konuşulmadığı ifade ediliyor. 2003'ten beri devlet politikası olduğu belirtilen TCDD'de personel azaltılması sonucu bugün cumhuriyetin ilk yıllarındaki personel sayısının neredeyse yarısı kadar personelle işlerin yürütülmeye çalışıldığı söyleniyor.

TCDD 152 yaşında
23 Eylül günü, TCDD'nin 152. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde Ankara Garı'nda "Hicaz Demiryolu" sergisi açılacak. Bu yıl ilk defa, okullarda da "Demiryolları Haftası" kutlanacak.