Tayyip 5,5 milyon işçinin maaşını ödeyebilir!

Başbakan Tayyip Erdoğan, kamu işyerlerinde çalışan 241 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması sonucu, Türk İş'e “Kusura bakmasınlar. Eğer greve gideceklerse buyursunlar gitsinler. Bana ait özel kasalarım yok.” diye rest çekti. Akla ister istemez Erdoğan'ın serveti geldi.

soL (HABER MERKEZİ) Rahmi Koç, 2002 seçimlerinden önce, CNN Türk'te Taha Akyol'a söylediği bir söz ile, Erdoğan'ın servetini ülke gündemine sokan kişi olmuştu: "Siyaset para işidir... Tayyip Erdoğan'da olduğunu öğrendik. 1 milyar dolarları varmış, nasıl biriktirdilerse..."

Erdoğan, dünyanın en zengin siyasetçi ve devlet adamlarından bir olarak biliniyor. Servetinin de 2 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Asgari ücretin brüt 693 lira, net 546,48 lira olduğu ülkemizde, Erdoğan'ın serveti, ortalama bir hesap ile yaklaşık 5 milyon 635 bin işçinin aylık asgari ücretine denk geliyor.

Aynı değerlerle bir asgari ücretli işçinin, Erdoğan'ın servetini edinebilmesi için, 470 bin yıl çalışması gerekiyor!

Döviz bazında aylık 355, yıllık 4260 dolar geliri olan işçinin yanında, Erdoğan'ın bu serveti aylık 167 milyon dolar tutarında bir gelire denk geliyor. Bu aylık gelir, 470 bin asgari ücretli işçinin maaşı demek oluyor.

Asgari ücretli gramla alıyor
Öte yandan, DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikasının bir araştırması asgari ücret gerçeğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre günlük 63 kuruşa denk gelen ücret artışı ile 133 gram Pirinç, 12 gram Bebek Maması, 303 gram ekmek, 299 gram makarnadan yalnızca biri alınabiliyor.

Asgari ücretli, aldığı zamla et almaya kalkarsa, 39 gram dana, 40 gram koyun eti, 112 gram tavuk, 56 gram balıktan birini seçmek durumunda. Eğer tercihini süt ve süt ürünlerinden yana kullanacaksa o zaman ya 0,36 lt süt, ya 59 gram beyaz peynir, ya 42 gram kaşar peynir, ya da 40 gram tereyağından birini alabiliyor.

Asgari ücretli 1 kilo beyaz peynir için 4 saat, kaşar peynir için 6 saat, ayçiçek yağı için 2 saat çalışmak zorunda. Bununla birlikte 16 saatlik çalışma karşılığında 1 gömlek, 2 saatlik çalışma karşılığında 1 çorap alabiliyor.