Sayfa yolu
“Taş atan çocuklar” tasarısı alt komisyona
Yayın Tarihi: 18.03.2010 , 20:04 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
TBMM Adalet Komisyonu’nda, kamuoyunda “taş atan çocuklar” olarak bilinen Terörle Mücalede Kanunu (TMK) mağduru çocukların yargılanma usul ve ceza indirimlerini düzenleyen tasarı bir alt komisyona sevk edildi.
Komisyona bilgi veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, muhalefet partilerinin tepki gösterdiği Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanmasının öngörüldüğü iddialarının yerinde olmadığını söyledi.
Ergin, çocukların TMK'da sayılan fiil ve eylemlerden dolayı özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde değil, çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını amaçladıklarını belirtti. Adalet Bakanı Ergin şöyle dedi:
“Şu anda 12-15 yaş grubundaki çocuklar, çocuk ağır ceza mahkemelerinde yargılanıyor. Ancak 15-18 yaş arasındaki çocuklar, özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yargılanıyorlar. Bu tasarıdaki düzenlemeyle 18 yaş altındaki tüm çocuklar, ağır ceza mahkemesinde yargılansın isteniyor. Şu anda TMK kapsamında yargılanan 18 yaş altı çocukların hüküm alması durumunda, bu hükmün açıklanmasının geriye bırakılması mümkün değil. Bununla beraber seçenek yaptırımlara hükmün dönüştürülmesi de söz konusu değil. Bu düzenleme ile hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını geri bırakacak, alternatif seçenek yaptırımların da uygulanabilmesini sağlayacak düzenlemeler var bu tasarı içerisinde.”
Türkiye'yi uluslararası platformda incitiyormuş
Adalet Bakanı, tasarıyla bilgi verirken, AİHM'de yaptığı temasları anlattı ve Türkiye'nin imajının zedelenmesine ilişkin hassasiyetini de komisyon üyeleriyle paylaştı. Ergin şöyle konuştu:
“Geçtiğimiz Ekim Ayı’nda Strazburg'ta AİHM'de yaptığımız temaslarda, Mahkeme Başkanı ile görüştük. Türkiye'de yapılan müracaatlardan en fazla hangi konularda müracaatlar var, hangi konularda ihlal kararları çıkıyor, bunları kategorize ettik. 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin temel haklarını ihlal ettiğine dair ihlal kararlarını yerine getirmeyen ülke' şeklinde deklare edilmesi, Türkiye'yi uluslararası platformda incitiyor. Bu anlamda Rusya, Romanya, Ukrayna gibi ülkelerle beraber ihlallerde ön planda olan bir ülke olarak anılıyoruz. Biz bu resmin değişmesini arzu ettik. Bu resmi değiştirmek için de en çok ihlal çıkan konularla ilgili bu paket içerisine düzenleme koymayı uygun bulduk.”
Komisyon tartışmaları
Komisyonda yapılan tartışmalar ise yapılan açıklamalara rağmen siyasetçilerin çocukların durumuyla çok az ilgili olduklarını ortaya koydu. Siyasetçilerin çocuklar hakkında konuşurken zaman zaman karalayıcı ifadeler kullanmaları da dikkat çekti.
BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, tasarının bu haliyle yetersiz olduğunu belirtti.
DSP İstanbul Ayşe Jale Ağırbaş ise, polise taş atan çocukların nasıl kullanıldığına dikkat çekerek,”Terörle çocuğun yan yana kullanılması doğru değil. Bu çocukların eğitilmesi gerekir” dedi.
CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe, tasarının sorunları çözmeyeceğini savunarak, “Önmeli olan bataklığı kurutmak, ancak biz bataklığa düşeni kurtarmaya çalışıyoruz. Bu da çözüm olmayacak. Yaşananlar çocuk haklarıyla bağdaşmıyor” ifadelerini kullandı. Ünlütepe'nin “bataklık-sinek” benzetmesiyle konuya yaklaşması dikkat çekti.
Çocukları kurtaracak bir düzenlemeye olumlu yaklaşabileceğini iddia eden MHP ise çocuklar üzerinden ajitasyon yapıldığını öne sürdü. MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın da, söz konusu tasarıyla “kısmi af” getirilmeye çalışıldığını iddia ederek, "Kamuoyunda taş atan çocuklar denilerek ajitasyon yapılıyor. Terörle organik bağ içindekilere öfkelenmek gerekirken, ajitasyon atmosferi oluşturuluyor” sözlerle tasarıyı eleştirdi.
Tartışmaların ardından tasarı bir alt komisyona sevk edildi.
(soL-Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.