'Tarihi fırsat'ta Çukurca duraklaması

Hakkari Çukurca'daki soru işaretleri uyandıran mayın saldırısı ve TSK'nın, bu saldırıdan önce yoğunlaşan ve kalıcı olduğu yönünde işaretler barındıran bölgedeki askeri hareketliliği, "Kürt sorunun çözümünde tarihi fırsat" tartışmasını ön saflarda yürüten tarafların her birinde kısa bir duraksamaya yol açtı. Masada, tarifini düzenin belirlediği bir "Kürt sorunu" ile…

soL (HABER MERKEZİ) Hakkari'nin Çukurca ilçesi Hantepe mevkiinde, altı askerin hayatını kaybettiği sekizinin de yaralandığı mayın patlamasının ardından "Kürt sorununun çözümü"ne ilişkin bir keskin viraja daha girildi. PKK'nin 1 Haziran'a kadar sürdüreceğini ilan ettiği tek taraflı ateşkesin sonlanmasından birkaç gün önce gerçekleşen ve askerlerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan mayın saldırısına ilişkin, DTP'nin yetkili ağızlarından ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den, Diyarbakır'daki irili ufaklı 72 "sivil toplum örgütü"nden ve ABD'den çeşitli açıklamalar gelmesine rağmen, henüz PKK cephesinden saldırının üstlenildiğine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Çukurca'nın kırsal kesimine düzenlenecek bir kara operasyonu için yola çıkan askeri birliklerin geçişi sırasında mı, yoksa basına yansıdığı şekliyle güvenlik aramalarından dönülürken mi yaşandığı konusundaki belirsizliğini koruyan, önceki gece saat 23.30 sularında gerçekleşen mayın saldırısının ardından gerçekleştirilen geniş kapsamlı operasyonda da, bir uzman çavuşun kayalıklardan düşerek öldüğü bildirildi.

Dün sabah 10.00 sıralarında ise Diyarbakır 2. Taktik Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan savaş uçaklarının Çukurca üzerinden geçerek Kuzey Irak hava sahasını ihlal ettiği ve PKK'nin denetiminde olduğu söylenen bölgeyi bombaladığı belirtilirken Genelkurmay'dan gelen resmi açıklamada, Irak'ın kuzeyindeki Türkiye sınırına yakın Avaşin-Basyan bölgesinde kalabalık bir PKK'li grubun tespit edildiği söylenerek, "bölge, Türk Hava Kuvvetleri'ne mensup savaş uçaklarınca 28 Mayıs 2009 sabah saatlerinde etkili bir şekilde ateş altına alınmış ve tam isabetle vurulmuştur. İcra edilen harekatta, her zaman olduğu gibi sadece PKK/KONGRA-GEL terör örgütü hedef alınmış, sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmiştir" denildi.

Yine dün sabah saatlerinde PKK'lilerin, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Yaylapınar-Konur arasında yürütülen yol yapım inşaatı için kurulan bir şantiyeyi basarak iş makinalarını ateşe verdiği ve iki operatörü beraberlerinde götürdükleri öğrenildi.

ABD'den taziye!
ABD, mayın patlaması sonucu gerçekleşen ölümlerin ardından "taziye"de bulundu. ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri, altı Türk askerinin şehit olduğu Hakkari'deki terör saldırısını kınar. Hayatını kaybeden askerlerin ailelerine en derin taziyelerimizi iletiyoruz. PKK terörüne karşı mücadelede Türkiye ile iş birliğini sürdüreceğiz. Aynı zamanda, Türk liderlerin şiddetin sona ermesi için yaptıkları yapıcı çağrıları ve farklılıkların barışçıl yollarla çözümlenmesine olan bağlılıklarını destekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Sınırlarda askeri hareketlilik
Kürt sorununun çözümüne yönelik tartışmaların yürütüldüğü günlerde, bölgedeki askeri operasyonlara hız veren TSK, Hakkari'nin sınır noktalarına konuşlandırılan asker sayısını artırarak yeni karakollar inşa etmeye başladı. Hakkari bölgesine yeni askeri birlikler sevk edilir ve sınır bölgelerinde operasyonlar sıklaşırken çok sayıda askerin de sık sık keşif sınırı geçerek Kuzey Irak topraklarına öğrenildi. Sınırdaki bazı köylerin yolları operasyonlar nedeniyle asfaltlanmaya başlandı. Birçok noktaya da sivillerin girişi yasaklandı. Çukurca da bugünlerde askeri hareketliliğin en fazla yoğunlaştığı yerlerden biri...

Askeri hareketliliğin Türkiye'nin İran ile olan sınırında da artmaya başladığı ifade ediliyor. Özellikle Esendere bölgesinde bulunan Kotol Dağı'na İran ve Türk karakolları kurulmaya başlandığı, yeni karakollar inşa edilirken, eski karakollara ise tank ve zırhlı araç takviyesi yapıldığı ve asker birlik sevk edildiği, Paygaha İspi bölgesinde gündüz İran askerleri mevzilenirken gece Türk birliklerine ait piyade askerlerin mevzilendiği öğrenildi.