Taraf'tan iddia: Süleyman Şah, IŞİD'e verilecek

Taraf gazetesi, IŞİD, Musul Konsolosluğu’nda rehin aldığı 49 personeli serbest bırakma karşılığında, Türkiye’nin yurtdışındaki tek toprağı olan 928 yıllık Süleyman Şah Türbesi’ni istediğini, hükümetin de bunu kabul ettiğini iddia etti.

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Ankara’yı köşeye sıkıştırdı. Yaklaşık iki buçuk ay önce Türkiye’nin Musul Konsolosluğu’ndaki 49 personeli rehin alan IŞİD, bunların serbest bırakılması karşılığında 928 yıllık Süleyman Şah Türbesi’ndeki Türk askerlerinin çekilmesini istedi. IŞİD militanları ile çatışmak istemeyen Ankara ise çekilme teklifini değerlendirmeye aldı. Ancak çekilme konusunun kamuoyuna nasıl açıklanacağı konusunda formül aranıyor. Başbakan Erdoğan, Mart ayında yaptığı açıklamada, IŞİD’in Süleyman Şah Türbesi’ne saldırması hâlinde “gereğinin yapılacağını” ifade etmişti.

Ankara’daki İŞİD pazarlığının perde arkası, Taraf'ın iddiasına göre şöyle:

IŞİD’in yeni talebiyle 49 elçilik personelinin rehin alınmasıyla ilgili kriz farklı bir boyut kazandı. Daha önce, rehineler karşılığında Türkiye’den para, silah talebinde bulunan IŞİD, bu kez gözünü, Türkiye’nin kendi sınırları dışındaki tek toprağı olan, Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’ne dikti.

Üç hafta süre
Taraf’ın hükümet kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Suriye’de hâkimiyet sahasını genişleten IŞİD, 49 rehinenin serbest bırakılması karşılığında Suriye’nin Halep kentine bağlı Karakozak Köyü sınırları içinde yer alan Süleyman Şah Türbesi’nin üç hafta içinde boşaltılmasını istedi. IŞİD, boşaltılmaması hâlinde türbeye saldırıda bulunabileceklerini de belirtti.

Genelkurmay'a talimat
IŞİD ile bir çatışmak istemeyen AKP Hükümeti, Süleyman Şah Türbesi’nin boşaltılmasına yeşil ışık yaktı. Hükümet bu konudaki kararını Genelkurmay Başkanlığı’na iletti. Ancak bu talimat, Genelkurmay’a IŞİD’in talebi olarak aktarılmadı. Hükümet, IŞİD’in Süleyman Şah Türbesi’ne olası saldırı ihtimaline karşılık, türbenin boşaltılması gerektiğini Karargâh’a iletti. Genelkurmay da, hükümetten gelen talimat üzerine, çekilme için bir ön hazırlık yaptı. Ancak çekilme işlemi henüz başlamadı. Kamuoyuna da, olası bir çatışmanın önlenmesi için boşaltıldığı yönünde mesaj verilecek.