Tanrıkulu: ‘İsteyen kadın evlendikten sonra sadece kendi soyadını kullanabilsin’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, kadınların evlendiklerinde istemeleri durumunda sadece eski soyadlarını kullanabilmeleri için Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik yapılmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, kadınların evlendikten sonra istemeleri durumunda sadece kendi soyadlarını kullanabilmelerinin mümkün hale gelmesi için Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik yapılması talebinde bulundu.

Tanrıkulu teklifinin gerekçesinde, Türk hukukunda kadın için pozitif ayrımcılık yapılması yönünde birçok kural bulunmasına karşın, gerek yargı uygulamalarında gerekse de günlük hayatta pozitif ayrımcılık bir tarafa kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasında dahi büyük eksiklikler bulunmakta olduğunu belirtti. Tanrıkulu, bir kısım olumlu gelişmeye karşın özellikle aile içinde eşler arasında eşitliğin tam anlamıyla sağlanamadığını ve bu nedenle birçok sorunun artarak devam ettiğini kaydetti.

Kadının soyadını evlilik nedeniyle terk etmesini yönündeki yasal zorunluluğun kadının sosyal yaşamdaki konumunu ve tanınırlığını zedelediğini belirten Tanrıkulu, Medeni Kanun’da istediği değişiklikle kadın erkek eşitliğinin önündeki bir engelin daha kaldırılmasının amaçlandığını vurguladı.

Türk Medeni Kanunu’nun mevcut 187. Maddesi şu şekilde:

“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”

Evli kadınların da sadece eski soyadlarını kullanabilmeleri istenmekte
Tanrıkulu’nun yapılmasını istediği değişikliğe göre kadınlar istedikleri taktirde evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanabilecek. Teklifte ayrıca kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içerisinde evli olan kadınların başvuruda bulunarak kocalarına ait soyadlarını evlenmeden önceki soyadları ile değiştirebilecekleri belirtilmekte.

(soL - Haber Merkezi)