Taksim'de LGBT hakları için 10. Onur Yürüyüşü yapıldı

LGBT bireylerin yaşadıkları baskılara ve yok sayılmaya dikkat çekmek için Taksim'de 10. Onur Yürüyüşü gerçekleştirdi. LGBT örgütleriyle binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte anayasada eşitliğinin güvence altına alınması ve bireyi hastalıklı ilan eden maddi, manevi zorluk yaşatan koşulların değişmesi talep edildi.

LGBT bireylerin yok sayılmaya, görünmezliğe, baskılara dikkat çekmek için her yıl gerçekleştirdiği Onur Haftası kapsamında bu yıl da Taksim'de kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi. Çeşitli etkinlikler, atölyeler, panellerin gerçekleştirildiği 20. Onur Haftası, Taksim'de binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle tamamlandı.

Taksim'de kitlesel yürüyüş
Taksim Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi, "10. Onur Yürüyüşü" kapsamında gerçekleştirdikleri yürüyüşü Tünel Meydanı'nda tamamladı. "Alışın her yerdeyiz", "Meclis, TCK, ayrımcılık yapma", "Okulda, işte, mecliste eşcinseller her yerde", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları ve dövizlerle yapılan yürüyüşte LGBT bireylerin aileleri de, "Çocuğumun geleceğine dokunma", "LGBT hakları çocuğumun hakları" dövizleriyle yürüyüşe katıldı.

LGBT örgütleri ile birlikte LİSTAG Aile Grubu, Gökkuşağının Kızılı, Emekçi Hareket Partisi, Sosyalist EBT Hareketi'nin de katıldığı yürüyüşe BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder de katılarak destek verdi.


"Yürüyüşe katılımın artması umut verici"
Tünel Meydanı'nda basın açıklamasını gerçekleştiren İdil Engindeniz Şahan, LGBT hak ve özgürlükler mücadelesi kapsamında yapılan yürüyüşe katılımın gittikçe artmasının gelecek açısından umut verici olduğunu ifade etti. Şahan, "Ancak mücadele bitmiş değil. Devletin heteronormatif, eril, tacizci, coplu, nefret saçan söyleminde hiçbir değişiklik yok, aksine bütün bunlara bir de günbegün artan muhafakazarlık ekleniyor" dedi.

"Bonus sistemi cadı avı"
Polise uygulanan "prim" sisteminin cadı avından başka bir şey olmadığını söyleyen Şahan, "Terfi etmek için transları sokaktan toplayan, gey ve lezbiyen çiftleri taciz eden polisi, puan sistemini ve üzerimizde her fırsatta kullanacağı yeni coplarını istemiyoruz" dedi.

"Anayasa eşitliği güvence altına alınsın"
"Nefret söylemi ifade özgürlüğü değildir, eşcinselliği terörle ilişkilendiren İdris Naim Şahin, 'gey belediye başkanı inşallah olmaz' diyen Melih Gökçek ve eşcinselliğin suç sayılması yönünde açıklamalar yapan Saadet Partisi gibi örnekler nefret suçlarına zemin hazırlamakta, LGBT cinayetlerini meşrulaştırmaktadır" diyen Şahan, anayasa eşitliğinin güvence altına alınmasını ve bireyi hastalıklı ilan eden maddi, manevi zorluk yaşatan koşulların değişmesini talep ettiklerini belirtti.

(soL - İstanbul)