Taksim'de binlerce kişi hayvanları öldüren yasaya karşı yürüdü!

Yasa değişikliği ile sokak hayvanlarının yaşamına kastedilmesine karşı binlerce kişi Taksim’de kitlesel bir eylem gerçekleştirdi. Yaşama hakkının engellenemeyeceği vurgulanan eylemde, “Hayvanlar dostumuz, AKP düşmanımız” denilerek AKP'nin yasalaştırmak istediği uygulamaya tepki gösterildi.

TBMM’de yasalaşması hedeflenen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu tasarısında yapılmak istenen değişiklikle sokak hayvanlarının toplanarak belediyeler eliyle öldürülmesi uygulamasına karşı binlerce kişi Taksim’de bir araya geldi. Hayvan haklarını koruyan dernekler, toplum örgütleri ve sokak hayvanlarının canına kasteden uygulamaya karşı çıkanların gerçekleştirdiği eylemde, hayvanların yaşama hakkını ortadan kaldıran yasaya izin vermeyeceklerini ilan ettiler.

Hayvanlar için "ölüm parkları"
1 Temmuz 2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı kanunda yapılmak istenen değişiklikle sokak hayvanlarının “doğal hayat parkları” içerisine toplanmaları öngörülüyor. Barınaklarda sahiplenilmeyen binlerce hayvanın adı geçen alanlara toplanması “ölüm parkları” olarak nitelendiriliyor. Yasa tasarısında üç ay içerisinde tehlikeli köpeklerin de teslim edilmesinin istenmesi, dönüştürülmesine engel olunamayan bazı cins köpeklerin sonunu getireceği belirtiliyor. Hayvanların gizlice toplanarak denek olarak kullanılmasını da yasal hale getirmeyi hedefleyen tasarının yasallaşmasıyla birlikte toplanan hayvanların birçok uygulamada kobay olarak kullanabileceğine dikkat çekiliyor.


"Hayvanı öldüren katil, koruyan insandır"
Eyleme kedileri, köpekleriyle gelenlerin de katıldığı binlerce kişi Galatasaray Meydanı’ndan, “Hayvanlar dostumuz AKP düşmanımız”, “Hayvana kalkan eller kırılsın”, “Yaşama hakkı engellenemez”, “Hayvanı öldüren katil, koruyan insandır” sloganlarıyla Taksim Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

"Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi engellenecek"
Taksim Meydanı’nda eyleme katılanlar adına basın açıklaması yapan Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Asude Usluoğlu, yasa tasarısında “doğal hayat parkları” olarak tarif edilen alanların toplama kampları olduğunu vurgulayarak sokak hayvanlarının sahiplendirilmesinin engellendiğini, ölüme terk edilmek istendiğini ifade etti.

"Hayvanların kobay olmasının önü açılacak"
Bu uygulamanın hayvanlara deneyin önünü açacağını belirten Usluoğlu, “tehlikeli köpek” olarak nitelendirilen köpeklerin üç ay içerisinde teslim edilmesinin istenmesinin de “öldür” olarak algılanması gerektiğini söyledi. Usluoğlu, “Hakkaniyetsiz, adaletsiz, vebali ağır bir düzenleme olduğu konusunda hiçbir şüphe yoktur. Ağır bir hayvan katliamına yol açan bir tasarının TBMM’den geri dönmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

(soL - İstanbul)