Taksim Dayanışması iddianamesi kabul edildi

Mücella Yapıcı dahil 26 şüphelinin isminin yer aldığı "Gezi olayları" iddianamesi, 33. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşma 12 Haziran'da yapılacak.

(soL - Haber Merkezi) Taksim Gezi eylemlerinde gözaltına alınan Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 kişi hakkında dava açıldı. Davada Ali Çerkezoğlu, Mücella Yapıcı, Beyza Metin, Ender İmrek ve Haluk Ağabeoylu hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından ceza istendi. İddianamede, aralarında TKP MK üyeleri Erkan Baş ve Kamil Tekerek’in de aralarında olduğu isimlere de “2911 toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçlaması yapıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede Taksim Dayanışması üyeleri hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlamasına gerekçe olarak “Taksim Dayanışma Platformu” gösterildi. İddianamede, bu “örgüt” hakkında İstanbul halkını Taksim’de kanunsuz gösteri ve yürüyüşe çağırdıkları, sosyal medyada yaptıkları yayınlarda “devletin güvenlik kuvvetleri ve kamu görevlilerini düşman gibi lanse ettikleri” öne sürülerek, “Masumane başlayan Taksim projesine karşı duruşun zamanla marjinal gruplar ile terör örgütlerinin provokasyonlarına zemin hazırladığı” ifadeleri kullanıldı.

İddianamede yer alan diğer şüphelilere ise “Her yer taksim her yer direniş, direne direne kazanacağız, bu daha başlangıç mücadeleye devam, hükümet istifa” sloganlarıyla yürüyüşe geçerek güvenlik güçlerinin dağılın anonsuna uymadıkları gerekçesiyle “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçlaması yapıldı. Ayrıca suçlamalara “delil” olarak “baret, eldiven, gaz maskesi, güneş gözlüğü, bez gaz maskesi, üzerinde ‘kudurmuş’ yazılı resimli afiş” gösterildi.
Savcılık, 57 kişi hakkında da “mala zarar verme”, “suç işlemeye tahrik etme”, “görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.