Suriyeli mültecilerin çalışabilmeleri için yasal düzenleme geliyor

Hükümet, Suriyeli göçmenlerin Türkiye'de çalışmasını kolaylaştıracak bir yasal düzenleme hazırlığında. Suriyelilerin yoğun olarak göçtüğü bölgeleri kapsayan yönetmelik, patronları sevindiriyor.

Deutsche Welle'nin Türkçe Servisi'nde yer alan Aram Ekin Dura'nın haberine göre AKP hükümeti Suriye’den göç edenlerin barınma ve istihdamına yönelik bir Geçici Koruma Yönetmeliği yayınlamış durumda. Sayıları 2 milyonu aşan Suriyeli mültecilerin başta inşaat, tekstil ve hizmet sektörü olmak üzere pek çok alanda istihdam edilmesine olanak sağlayacak bu düzenleme genel olarak sermayedarlar tarafından olumlu karşılanıyor. Geçici Koruma Yönetmeliği ile sektör ve işletmeler için belli oranlarda Suriyeli çalıştırma zorunluluğu da getirilmesi gündemde. Ancak bu zorunluluk yalnızca İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana gibi mültecilerin yoğunlukla yaşadığı kentleri kapsayacak.

Deutsche Welle Türkçe Servisi'nde yer alan haberde görüşlerine başvrulan Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Aziz Çelik, "Suriyeli mülteciler iş buldukları sektörlerde en düşük maaş ve en ağır çalışma koşullarını kabul etmek zorunda kalacaktır. Bu zaten Türkiye'ye çalışmak için gelmiş Afrikalı, Uzakdoğulu veya eski Sovyet Cumhuriyetlerinden göçmenler için de böyle" diyor. Yüz binlerce Suriyelinin özel sektörün en alt kademelerinde istihdam edilerek ülke genelinde çalışma koşullarının daha da aşağıya çekilmesinin önünün açılacağı uyarısında da bulunuyor.

Yine Deutsche Welle Türkçe Servisi'nde yer alan aynı haberde Türkiye'deki Sermayedarların ise Suriyeli mültecilerin yasal yollardan işgücü piyasasına girişine dair ilgisi özellikle vurgulanıyor. Görüşüne başvurulan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, başta tekstil olmak üzere üretime dayalı sektörlerde eleman açığının gün geçtikçe fazlalaştığına dikkat çekiyor. Binlerce firmanın vasıfsız eleman ihtiyacından dolayı tam kapasite üretim yapamadığını dile getiren Gülle, "Suriyeli mültecilerin bu tür sektörlerde çalışacak olması ekonomi için de olumlu bir durum" diyor.

Haberde son olarak Türkçe bilmeyen Suriyeli mültecilerin iş güvenliği açısından yaşayabilecekleri sorunlara da değiniliyor. Türkçe bilmeyen Suriyeli işçilerin, zaten iş kazalarında her ay onlarca işçinin öldüğü ülkemizde can güvenliklerinin sağlandığı koşullarda ve gerekli eğitimleri almış olarak çalışabilmelerinin hayli zor olacağı belirtiliyor.