Suriyeli muhaliflere Türkiye üzerinden Stinger füzesi

Amerikan Stinger füzelerinin üçüncü kolisinin Türkiye üzerinden muhaliflere ulaştırıldığı iddia edildi.

Fars Haber Ajansı, Şam muhabirine dayandırdığı haberinde, Katar’ın muhaliflere Türkiye üzerinden Stinger füzesi ulaştırdığı bildirildi.

Haberde ABD yapımı Stinger füzelerinin üçüncü kolisinin geçen hafta içerisinde muhaliflere teslim edildiği ifade edildi. Türkiye toprakları üzerinden gerçekleştirilen sevkiyatta, 37 adet füzenin silahlı gruplara ulaştırıldığı öne sürülürken, Katar’ın daha önce iki seferde de 90 adet Stinger füzesini muhaliflere gönderdiği belirtildi.

YDH’nin haberne göre, Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesine demeç veren bir Amerikalı diplomat, Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un sözünü ettiği ancak ayrıntıları açıklanmayan Türk-Amerikan askeri istihbarat senaryoları çerçevesinde Stinger füzeleri aracılığıyla Suriye’de bir uçuşa yasak bölge oluşturulmuş olacağını öne sürdü.

Amerikalı diplomat, planın Halep ilinin kuzeyinden İdlib’in doğusuna ve Haseke ilinin Kürt bölgeleriyle Kamışlı’nın batısına kadar olan bölgenin silahlı grupların kontrolüne geçmesini öngördüğünü ifade etti.

Kasım ayı başlarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı bir açıklamada, “Suriyeli muhaliflerin elinde 50’den fazla Amerikan yapımı Stinger füzesi olduğuna dair kesin bilgi var” diye konuşmuştu.

Kasım ayı sonunda internete yüklenen bir videoda da muhaliflerin omuzdan ateşlenebilen hava savunma sistemi MANPAD’lara sahip olduğu ortaya çıkmıştı. Videoda Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait bir helikopterin, muhaliflerin fırlattığı bir füzeyle motor kısmından vurularak düşürüldüğü görülmüştü.

Stinger füzeleri, alçak irtifadaki uçak veya helikopter gibi hava hedeflerine karşı kullanılan, tek kişi tarafından ve omuzdan kolayca ateşlenebilen, 8 km menzilli yüksek isabet ve tahrip özelliğine sahip bir hava savunma füze sistemi olarak biliniyor.

(soL- Dış Haberler)