Suriyeli çocuklar Türkiye'de işçi olarak çalışıyor

Guardian gazetesinin Türkiye muhabiri, Türkiye'de çalıştırılan Suriyeli çocuk işçilerin hikayelerini yazdı. Ortaya çıkan tabloya göre çocuk işçiliğinde her geçen gün rakamlar artış gösteriyor.

The Guardian'ın haberine göre hali hazırda Türkiye'de yaşayan 1 milyon Suriyeli mültecinin yaklaşık yarısı çocuk. Mülteci kamplarındaki çocukların yüzde 60'dan fazlası okula kayıtlıyken kamp dışında kalanların yüzde 73'ü okula gitmiyor. İngiliz gazetesi, Türkiye muhabiri Constanze Letsch imzalı haberde Türkiye'de yaşayan ve çalışan Suriyeli mülteci çocukların durumların değinilirken, ailesi ile birlikte Halep'ten kaçıp Türkiye'ye gelen yedi yaşındaki Hamza'nın nasıl ailesine destek için günde 12 saate varan sürelerde ve haftanın altı günü Antakya'daki bir fırında çalıştığını anlatıyor.

Ayrıca Türkiye'deki mülteci kampları için okulların olmaması Suriyeli çocuk işçilerin sayısının artmasına sebep oluyor. Üstelik okullar çok kalabalık. Özel okullarsa çok pahalı. Bu yüzden de bir çok çocuk eğitimine devam edemiyor. Suriyeli çocuk işçilerin büyük çoğunluğu erkek olmasına rağmen çeşitli dükkanlarda, bazen de evlerde ya da sokakta çalışan kız çocuk işçilerin sayısı da gittikçe artıyor. Gaziantep'teki aktivist Muhannad al-Nader, bu çaresizlik durumunun çoğu mülteci ailenin de bu suça ortak olmasına sebep olduğunu belirtiyor. Çocuklarının çalıştığını gizliyor aileler çünkü öğrenilmesi durumunda insan hakları örgütleri tarafından gelen yardımın azalacağından endişe ediyorlar.

Kocaeli Üniversitesi'nden akademisyen Hakan Acar ise yaptığı açıklamada yetkilileri çocuk istismarını önleme konusunda gerekli önlemleri almadıkları için eleştirerek ekliyor: "Denetim yapan neredeyse kimse yok. Çocuk istismarı ile ilgili ne yapılacağına dair açık hukuksal usuller de yok. Çocuk işçi çalıştıran iş yerleri nadiren ceza alıyor."

UNİCEF'e göre, Her 10 Suriyeli çocuktan biri çalışıyor
UNICEF'in bir raporunda ise her 10 Suriyeli çocuktan birinin çalıştığı bilgisi aktarıldığı belirtilirken gazeteye konuşan ve adını açıklamak istemeyen bir insan hakları eylemcisinin, Suriyeli çocuklarla birlikte çocuk işçiliğinde "büyük bir artış" olduğu sözleri de yansıtılıyor.