Suriye uçağındakilere zorla kağıt imzalatılmaya çalışıldığı iddia ediliyor!

Dün akşam saatlerinde füze sistemleri taşıdığı gerekçesiyle Ankara’ya indirilen Suriye Havayolları’na ait uçağın mürettebatı ve yolcularına, uçağın “acil durum” nedeniyle indiği ve F-16’lar tarafından inmeye zorlanmadığı yönünde kağıt imzalatılmaya çalışıldığı iddia ediliyor.

Askeri amaçlı haberleşme cihazları ve füze parçaları taşıdığı iddiasıyla dün akşam saat 17.15’te Ankara Esenboğa Havaalanı’na inmeye zorlanan Suriye Havayollarına bağlı uçağın yolcularına zorla bazı belgeler imzalatılmaya çalışıldığı iddia ediliyor.

Russia Today’in haberine göre Moskova-Şam seferini yapmaktayken Türkiye hava sahasından geçerken Türk F-16’ları tarafından inmeye zorlanan uçakta bulunan mürettebat ve yolculara, uçağın “acil durum inişi” yaptığı ve uçağın Türk jetleri tarafından inmeye zorlanmadığını söyleyen belgeler imzalatılmak istendi.

Yolcular ve mürettebat tartaklandı
Russia Today’in uçakta bulunan bazı yolcular ve mürettebattan aldığı bilgiye göre iki yolcu ve iki mürettebat, söz konusu belgeleri imzalamayı reddettikleri için tartaklandı. Suriye Havayolları uçağ kabin görevlilerinden Şerin Azis, “Uçakta bulunan dört kişi, iki mürettebat ve iki yolcu, [Türk yetkililerin] imzalamaya zorladığı belgeleri imzalamak istemedikleri için dövüldü” diye konuştu. Telefonla bağlantı kurulan Azis sözlerine “Bu belgelerin ne hakkında olduğunu bilmiyoruz. Kaptan pilotun akıbetinden endişe ediyoruz. Kaptan başka bir yere götürüldü ve acil durum inişi yapıldığını söyleyen kağıtları imzalamadığı takdirde tutuklanmakla tehdit edildi” diye sürdürdü.

Uçakta bulunan yolculardan Fatima el Sarman ise kaptan pilotun, Suriye uçağının inmeye zorlanmasına savaş uçaklarının katılmadığı ve uçağın acil durum nedeniyle iniş yaptığını belirten bir belge imzalamaya zorlandığını ifade etti. El Sarman, “Bu beyanları kabul etmezsek kaptan pilotu bir anlamda rehin alacaklar. Bizi tehdit ediyorlar. Kaptan biraz önce geri döndü ve bize ‘ya acil durum inişi yaptığımı söyleyen bu belgeyi imzalayacağım ya da beni rehin alacaklar’ dedi” şeklinde konuştu.

“Uçakta silah bulunduğu yalan”
Türk yetkililerin uçakta bulunan kargo içerisinde arama yaptıklarını aktaran görgü tanıkları, görebildiği kadarıyla silah ya da benzeri herhangi bir malzemeye rastlanmadığını ileri sürdü. Uçaktaki yolculardan Fatima el Sarman Türk yetkililerin özellikle bir işadamının Rusya’dan aldığı bazı malzemelerle ilgilendiklerini aktararak, “Uçaktan bazı paketler indirmeye başladılar. Paketleri açtılar, fotoğraflarını çektiler. Birçok insan oradaydı. Hepimiz o paketlerde ne olduğunu gördük. Orada silah falan yoktu. Bunu eğitimli olmayan biri bile anlayabilir” diye konuştu. El Sarman sözlerine “Paketlerde yalnızca bazı yedek parçalar, bazı belgeler ve nesneler vardı. Ama bunlar kesinlikle füze değildi. Bunların hepsi yalan” diye devam etti.

Rus elçilik görevlileri havaalanına sokulmadı
Fatima el Sarman, kaptan pilotun uçağın neden inmeye zorlandığını bilmediğini de ifade ederek, yapılan aramaların diğer bagajları da kapsadığını söyledi. Yolcuların tamamen ihmal edildiği söyleyen el Sarman, “Herkes bizi görmezden geliyor, sanki biz yokmuşuz gibi davranıyorlar” dedi.

Rusya Büyükelçiliği ile temasa geçtiklerini söyleyen yolcular, elçilikten bir kişinin bir yolcuya telefonda elçilik personelinin havaalanına sokulmadığını söylediğini aktardı. Uçakta 17 Rusya vatandaşının bulunduğu da aktarılan bilgiler arasında.

(soL-Haber Merkezi)