Suriye: ‘Türkiye sivil havacılık kurallarını ihlal etti, şikayet edeceğiz’

Suriye Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Gayda Abdüllatif, Suriye havayollarına bağlı yolcu uçağını savaş uçaklarıyla inmeye zorlayan Türkiye’nin havacılık kurallarını ve insan haklarını ihlal ettiğini söyledi. Abdüllatif Türkiye’yi Uluslararası Havacılık Kurumu’na şikayet edeceklerini ifade etti.

Dün akşam saatlerinde füze sistemleri taşıdığı iddiasıyla Türk F-16’ları tarafından Ankara Esenboğa Havaalanı’na inmeye zorlanan Suriye yolcu uçağı ile ilgili Suriye Sivil Havacılık Kurumu’ndan bir açıklama geldi.

Russia Today’e demeç veren Suriye Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Gayda Abdüllatif, “Uçağımız Türk hava sahasına girdikten sonra Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16’lar tarafından Ankara’ya inmeye zorlandı. Mürettebat ve yolcular beş saat 25 dakika boyunca uçakta tutuldu. Bu durum insani normların ihlalidir. Uçakta yolcuların kişisel eşyaları dışında herhangi bir kargo bulunmuyor” diye konuştu.

Sivil havacılık kuralları ihlal edildi
Abdüllatif, “Türkiye sivil havacılıkla ilgili kuralları ihlal etti mi” sorusuna ise “Kesinlikle Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi ihlal edilmiştir” yanıtını verdi. Suriye Sivil Havacılık Kurumu Başkanı, bu duruma ne tepki verecekleri sorusunu ise “Arap Sivil Havacılık Komisyonu ile birlikte Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne ve bütün insan hakları örgütlerine yolculara ve uçağımıza karşı alınan gayri insani önlemler hakkında şikayette bulunacağız” diye yanıtladı.

Türkiye’den Şam ve Halep’e her gün üç uçak geldiğini hatırlatan Abdüllatif, “Suriye havacılık makamları hiçbir zaman bu uçakları taciz etmemiştir” dedi.

Sivil uçuşların durdurulması Türkiye’nin kaybı olur
Abdüllatif, Russia Today muhabirinin Türkiye’nin dün Suriye’yle olan bütün hava trafiğinin kesilmesi kararını hatırlatması üzerine de “Bu yalnızca Türk tarafına zarar verir. Bize uçağın taşıdığı yükün ayrıntılarıyla ilgili önceden bir bildirimde bulunma talebi ulaşmadı, ancak uçağımız savaş uçakları tarafından inmeye zorlandı. Eğer bize böyle bir talep gelmiş olsaydı buna yanıt verirdik” dedi.

Uçakta yolcular ve yolcuların bagajları dışında herhangi bir şey olmadığını söyleyen Abdüllatif, “Bunları aramak ancak bütün kurallar yerine getirilirse mümkündür, yolcuların ve mürettebatın saatlerce uçakta tutulduğu bu insanlık dışı tarzla değil” diye konuştu.

(soL-Haber Merkezi)