Suriye Kürdistanı'nın kopuşu AKP'yi ve ÖSO'yu korkuttu!

Suriye’de Türkiye'nin de desteğiyle çatışmalar sürerken, AKP bir anda Suriye’deki Kürt gerçeği ile karşılaştı. Kürt kentlerinin Kürt Ulusal Konseyi ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafından kontrol edilmesinin ardından, Türkiye önlem almaya çalışırken, Özgür Suriye Ordusu da “Kürt devletine izin yok” dedi.

Suriye’deki çatışmalarda muhaliflere açık destek sunan Türkiye, Kürt kentlerinin PKK’ye yakın bir çizgide olan PYD ve Kürt Ulusal Konseyi tarafından kontrol altına alınmasının ardından önlem almak için adım atmaya karar verdi.

Türkiye’den SUK’a uyarı
Türkiye’nin, Suriye Kürdistanı’nın ayrılmasını istemediği ve bu konuda Suriye Ulusal Konseyi (SUK) yetkilileri ile görüştüğü belirtiliyor.

Bu konuda yapılan görüşmelerde Davutoğlu’nun SUK yetkililerine “Türkiye Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanadır. Esad gidecek diye ülkenin bölünmesine sıcak bakmıyoruz. Muhalif gruplar toparlanmalı ve Esad ile mücadele sürerken bir yandan da Baas sonrası dönem için hazırlanmalı” dedi.

Türkiye’nin Barzani seçeneği
Türkiye’nin olası bir Kürdistan kopuşu için ise iki seçeneği masaya yatırdığı konuşuluyor. Konuya ilişkin Radikal gazetesinden Deniz Zeyrek, Türkiye'nin, Barzani’nin bu gruplar üzerindeki nüfuzunu kullanmasının ilk seçenek olduğunu dile getirdi.

Öte yandan üst düzey bir yetkilinin, bölgede PKK kontrolünde bir bölgesel Kürt yönetimine göz yummayacaklarını, ancak Kuzey Irak’taki gibi bir yapı gerçekleşirse de teması arttıracaklarını söylediği belirtiliyor.

ÖSO: “Kürt devleti kurulmasına müsaade etmeyeceğiz”
Türkiye’de konuşlanan ve Suriye’de yapılan saldırıların birçoğunda imzası bulunan Özgür Suriye Ordusu’nun konuya ilişkin Zaman gazetesine bir açıklama yapması günün dikkat çeken bir diğer unsuru oldu.

AKP’nin Suriye’ye dönük saldırgan tutumunun ardından olası bir Suriye Kürdistanı kopuşundan duyacağı rahatsızlığı da ortaya koyan bu habere göre, Özgür Suriye Orsusu, PKK kontrolünde bir Kürt devletine izin vermeyeceğini açıkladı.

Suriye'nin kuzeyinde PYD-PKK'nin bir Kürt devleti kurmak istediğini anlatan ÖSO'nun 2 numaralı ismi El Kürdi şöyle konuştu:

"PYD-PKK'nin Suriye Kürtleri içinde tabanı bulunmuyor. Özellikle PYD'nin Esad aleyhine yapılan gösterilerde Esad yanlısı olarak hareket etmesi, Kürt halkına yönelik katliamları ve infazları, Kürtler tarafından olumsuz karşılandı. Suriye'de bulunan Kürt partilerinin liderleri PYD tarafından öldürüldü. Birçok siyasetçi de PYD-PKK'nın baskısı sonucu yurtdışına kaçmak zorunda kaldı."

Açıklamada en dikkat çekici nokta ise El Kürdi’nin, Suriye’de bir Kürt devleti kurulmasına müsaade etmeyeceklerini söylemesi oldu.

Türkiye ÖSO'dan saldırı ister mi?
Türkiye'nin Suriye Kürdistanı'na yönelik ilk tepkisi ve Özgür Suriye Ordusu'nun "izin vermeyiz" açıklamaları birlikte düşünüldüğünde, PYD'nin güçlü olduğu bir Suriye Kürdistanı'na AKP destekli bir ÖSO saldırısının da gerçekleşmesi ihtimaller dahilinde. Hem Türkiye SUK görüşmesinde çizilen tablo, hem de Özgür Suriye Ordusu'nun açıklamalarındaki benzerlik böylesi bir olasılığın da oldukça güçlü olduğunu gösteriyor.

“Özgürlüğe doğru” yürüyüşü sürüyor
Bu arada Suriye Kürdistanı’nda başlayan “Özgürlüğe doğru” yürüyüşü de sürüyor. Kobane, Amude, Afrin ve Kamışlı’nın kontrolünün PYD ve Kürt Ulusal Konseyi tarafından sağlanmasının ardından Tirbespi’ye bağlı köylerde de yönetim el değiştirdi. Yürüyüşlerde yoğun katılım olması ise Özgür Suriye Ordusu’nun "PYD’nin Kürt halkı içinde tabanı yok" sözlerinin gerçeği yansıtmadığını düşündürüyor.

(soL - Haber Merkezi)