'Suikast zanlısı İslamcı'yı, temyize başvurunca bıraktık'

Hollanda'da bir yazara silahlı saldırı düzenleyip kaçan Danimarka uyruklu kişi İstanbul'da yakalanmış, fakat mahkeme tarafından salıverilmişti. Hollanda sert tepki gösterince Dışişleri Bakanlığı, "Temyize başvurdu, ondan" açıklaması yaptı.

Müslümanlara karşı ağır eleştirileriyle tanınan gazeteci ve yazar Hedegaard'a silahlı saldırıda bulunduktan sonra Türkiye'de yakalanan zanlının serbest bırakılması, Danimarka'da tepkilere yol açmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç'in konuyla ilgili sorulara verdiği yazılı yanıtta şöyle denildi:

"Danimarkalı yazar-tarihçi Lars Hedegaard’ın, 2013 Şubat ayında Kopenhag'daki evinde uğradığı silahlı saldırı girişiminin sanığı olan Lübnan asıllı, Danimarka uyruklu, 24.05.1987 doğumlu Basil Hassan, 26.04.2014 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda tutuklanmıştır. Adı geçenin Danimarka’ya iade süreci başlatılmış ve bu çerçevede Maltepe 3 No’lu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na teslim edilmiştir.

"Bu aşamada, adı geçenin iadesinin mahkeme tarafından gerçekleştirilebilir olmasına karar verilmiş ancak avukatının temyize başvurması sonucunda süreç devam etmiş ve Hassan bu süreçte tahliye edilmiştir. Adı geçenin ülkemizden çıkış yaptığına ilişkin resmi bir kayıt bulunmamaktadır.

"Danimarka makamları bu konuyla ilgili kaygı ve hassasiyetlerini üst düzeyde dile getirmişlerdir. Danimarka makamlarının bu yaklaşımı tarafımızdan anlayışla karşılanmaktadır.

"Adı geçenin serbest bırakılması yürütme erkinin tercihi olmayıp, yargı erki tarafından adli süreç içinde alınan bir karardır. Bu süreçle ilgili gelişmeler tarafımızdan titizlikle takip edilecek Danimarkalı muhataplarımızla gerekli bilgilendirme, işbirliği ve eşgüdüm bu çerçevede sürdürülecektir."