Şov bitti, Taksim'de polis gaz bombası kullanıyor (02:45)

Direniş sürecinde hayatını kaybedenleri anmak için Taksim Dayanışması'nın çağrısı ile bir araya gelen on binler meydanı doldurdu. Polis bir süre sonra alandaki halka müdahale ederek Taksim meydanını boşalttı. Halk meydanın girişlerinde ve ara sokaklarda sloganlar eşliğinde protestolarını sürdürüyor.

Güncelleme 02:45

İstiklal Caddesi'nde bir iş makinası barikatı kaldırıyor.


Güncelleme 02:00

TMMOB Makine Mühendisleri Odası da polisin hedefi oldu. MMO'nun revir olarak kullanılan kütüphanesinin camı kırılarak içeriye gaz bombası atıldı.


Güncelleme 01:45

Polis, İstiklal Caddesi'nde gözaltıları sürdürüyor.


Güncelleme 01:27

Polis Halk TV kameramanına saldırarak, canlı yayını kesti.


Güncelleme 01:24

Polis Tarlabaşı tarafında ara sokaklara gaz bombalarıyla saldırıyor.


Güncelleme 01:08

İstiklal Caddesi üzerindeki yaklaşık bin kişi Tünel yönüne doğru çekildi. Polisin ara sokaklara müdahalesi sürüyor.


Güncelleme 01:03

Polis İstiklal Caddesi üzerinde bekleyen gruba gaz bombası atmaya devam ediyor.


Güncelleme 00:50

İstiklal Caddesi üzerine kurulan barikat.


Güncelleme 00:35

Polis İstiklal Caddesi'nde halka "allah allah" nidaları atarak saldırırken.


Güncelleme 00:25

Taksim'de bir vatandaş polis tarafından plastik mermi yağmuruna tutuldu. Polisle diyalog kurmayı deneyen gencin arkasını döndüğünde bu hale getirildiği iddia ediliyor.


Güncelleme 00:10

Bir grup direnişçinin Galatasaray Lisesi önünde barikat kurduğu belirtiliyor.


Güncelleme 00:10

İstanbul Tabip Odası'ndan Ali Özyurt'un belirttiğine göre bugünkü saldırıda 42 kişi yaralandı. Dr. Özyurt, Facebook'ta yayımladığı mesajında 20 kişinin gaz maruziyeti nedeniyle, 10 kişinin plastik mermi nedeniyle, 1 kişinin copla, 1 kişinin kesi nedeniyle, 2 kişinin de TOMA'dan sıkılan suyun neden olduğu yanıktan ötürü yaralandığını duyurdu.


Güncelleme 23:55
Polis İstiklal Caddesi'nde, gözaltına aldığı beş kişiyi götürürken görüntülendi.


Güncelleme 23:35

İstiklal Caddesi ve ara sokaklara biber gazlı müdahale sürüyor. Polisin yoğun bir biçimde içi boya dolu kapsüller de kullandığı kaydedildi.


Güncelleme 23:20
Taksim'de halka müdahale eden, ara sokakları bir kez daha biber gazına boğan polisin yine kask numaralarının olmadığı görülüyor.


Güncelleme 22:20
Halk ara sokaklardan İstiklal caddesine çıkmaya çalışırken, ağırlıklı olarak plastik mermi ve TOMA ile saldıran polis şiddetin dozunu da artırmış durumda.


Güncelleme 22:05
Polisin saatlerdir Taksim meydanında yaptığı şov bitti. Kameraların olmadığı sokaklarda gaz bombası kullanılmaya başlandı. TKP Beyoğlu İlçe Örgütü'nün de bulunduğu İstiklal üzerindeki hanın içine polis tarafından hedef gösterilerek gaz bombası atıldı.

Ara sokaklarda da polis sert müdahale ediyor.


Güncelleme 21:37
Polis İstiklal girişinde tam bir kriz yaşıyor. Halk lokantaların pencerelerinden, sokaklardan polise sloganlar atıyor, protesto ediyor. Halk en çok "polis simit sat onurlu yaşa, polis halkına ihanet etme" sloganlarını atıyor. Girişte bekleyen polis ne yapacağını şaşırdı.


Güncelleme 21:37
Polis alanın Harbiye girişine müdahale etti. Halk müdahaleye sloganlarla karşılık veriyor.

Bir grup polis Tarlabaşı girişini tutuyor.

İstiklal caddesinde de halka TOMA ile müdahale edildi, polis caddede ilerliyor. İstiklal caddesinin girişindeki polisleri halk yuhluyor.

Gümüşsuyu tarafında da polis zincir oluşturdu, alana girişe izin vermiyor.


Güncelleme 21:24
Polis zincir oluşturdu, halkı Gümüşsuyu'na doğru ittiriyor. Polis halkına ihanet etme sloganı atılmaya devam ediliyor.


Güncelleme 21:18
TOMA su sıkmaya başladı. Halk polisi yuhluyor ama dağılmıyor. "Tayyip istifa" "polis halkına ihanet etme" sloganı atılıyor.


Güncelleme 21:12
Kazancı yokuşundaki TOMA halkın ısrarlı mücadelesi ile bulunduğu yeri terk etti.


Güncelleme 21:09
Halk Kazancı yokuşunda "TOMA gitsin tartışma bitsin" sloganı atıyor. Kazancı Yokuşu'nun önüne gelen TOMA'ya bir eylemci karanfille vurdu.


Güncelleme 21:03
Harbiye tarafında polis halkı sürüyor. Sıraselviler ve Kazancı'da ise bekleyiş sürüyor. TOMA'ların etrafını halk sarmış durumda. Sloganlar atılıyor.


Güncelleme 20:39
Polis TOMA'dan sıkılan tazyikli su ile halka müdahale ediyor ve halkı sürerek alanı boşaltmaya çalışıyor. Halk durmadan "bu daha başlangıç, mücadeleye devam" ve "Her yer Taksim her yer direniş" sloganını atıyor.


Güncelleme 20:31
Polis anons yaptı, kitleye müdahale olabilir. Polis gaz maskelerini de taktı. Meydan da bir adet TOMA çevik kuvvetin arkasında bekliyor. Halk ve polis çok yakın mesafede. Halk alanı yavaş yavaş boşaltıyor. Bu arada sık sık "polis halkına ihanet etme" "bu daha başlangıç, mücadeleye devam" ve "Hükümet istifa" sloganları atıyor.


Taksim Dayanışması’nın çağrısı ile bir araya gelen on binlerce kişi, sanatçılar ve Milletvekilleri Taksim Meydanı’nda buluşarak direnişte yaşamını yitirenler anısına mum yaktı, karanfiller bıraktı. Saygı duruşunun ardından Taksim Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, “Taksim Dayanışması olarak hükümete ilettiğimiz taleplere hala bir yanıt alamadık. Yanıt alamadığımız gibi taleplerimizi haykıranlar şiddet, gözaltılar ve tutuklamalar ile susturulmak isteniyor. Biz bütün bu baskılara rağmen haykırmaya devam ediyoruz” denildi.

Açıklamada, evrensel hukuka aykırı bir şekilde yapılan baskınlarla yüzlerce kişinin gözaltına alındığı, bir çoğundan haber dahi alınamadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi “Türkiye tarihin en barışçıl, en çevre dostu direnişinde daha eşitlikçi, daha özgürlükçü ve daha kardeşçe bir dünya özlemiyle sokaklara hak arayışına çıkan canlarımızdan Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük savaş sırasında bile görülmeyen bir vahşet, nefret ve şiddetin kurbanları oldular. Yaşamlarının baharında aramızdan koparılıp alınan canlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Taksim Dayanışması olarak bu süreçte öğrendiğimiz en önemli şey mücadelenin zaman ve mekanla sınırlandırılamayacağıdır, bundan sonra da hayatın, kentin ve ülkenin her metrekaresinde ve her alanında devam edecektir”

Kaybedilenler için bırakılan karanfiller

İstiklal caddesinde on binler yürüyor

Taksim Dayanışması adına bir grup Gezi parkına girerek direnişte hayatını kaybedenler için ağaçların ilk kesildiği yere karanfil bıraktı.

Alanda dikkat çekici bir olayda yaşandı. Erdoğan ve yandaş medyanın hedef haline getirdiği CNN'nin Türkiye muhabirine polislerin çok ağır küfür ettiği iddia edildi. CNN'nin Türkiye muhabiri İvan Watson Twitter'dan olayı şöyle duyurdu.

*Sivil polis memuru, bana ve CNN ekibine "orospu çocukları" dedi.

Ayrıntılar gelecek...