‘Son Cihat’ ilk gösterimiyle Türkiye’de

Bangladeşli aktivist Şehriyar Kebir’den küresel cihatçı terör ağına karşı direniş ve yeni bir toplumun inşası üzerine çektiği “Son Cihat” belgeselinin Türkiye galası, bu akşam İstanbul Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

“Son Cihat”, Bangladeşli aktivist Şehriyar Kebir’den küresel cihatçı terör ağına karşı direniş ve yeni bir toplumun inşası üzerine bir belgesel. Son Cihat adlı belgeselin Türkiye galası, bu akşam İstanbul Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Senaristliğini ve yönetmenliğini Bangladeşli aktivist Şehriyar Kebir’in yaptığı, Eyaletçilik ve Köktenciliğe karşı Güney Asya Halkları Birliği’nin yapımcılığını üstlendiği üçleme belgeselin son ayağında Türkiye de yer alıyor.

11 Eylül’den bu yana dünyayı yerinden oynatan barbarlık, kendisini Cihatçı İslam olarak tarif ediyor. Bangladeş’ten bir belgesel İslam adına yaratılan vahşeti ve barbarlığa karşı direnişi kadrajına alıyor ve laik–insancıl bir toplumun olanaklılığını masaya yatırıyor. Bangladeşli yazar, gazeteci ve sinemacı Şehriyar Kebir’den Cemaat-i İslam, Müslüman Kardeşler ve El Kaide’nin küresel cihatçı terör ağına karşı direniş ve laik - insancıl bir toplumun inşası üzerine bir belgesel “Son Cihat.” Belgeselin Türkiye galası, Pazartesi günü İstanbul’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de yapılacak.

Uluslararası terör ağı ve AKP'nin yeri
52 dakikalık bir belgesel olan “Son Cihat” Kebir’in “Cihat üçlemesi”nin son filmi. Üçlemenin ilk filmi (Cihat’ın Tasviri), İslamcı saldırganlığın Bangladeş’te, ikinci filmi (Sınır Tanımayan Cihat) ise Pakistan’daki yükselişi üzerineydi. Üçlemenin son filmi olan Son Cihat Cemaat-i İslami’nin Mısır’daki Müslüman Kardeşler ve El Kaide ile Türkiye’deki AKP bağlantılarını ve uluslararası terör ağını ortaya koyuyor. Bunların İslam’ın Sufi geleneğiyle bağlarını da ele alıyor.

11 Eylül kurbanlarına adanmış olan filmde Bangladeş, Hindistan, Pakistan, İran, Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan, Lübnan, İspanya, İngiltere ve ABD’den ilahiyatçılarla, siyasetçilerle, terörizm uzmanlarıyla, cihat liderleriyle ve insan hakları savunucularıyla yapılmış bir dizi görüşme yer alıyor. Bu görüşmelerde Batı’nın “terörle mücadele” politikalarını gözden geçirmesini sağlayacak şekilde vahabizmin küresel cihatçı ağı ortaya konuyor.

Gezi Direnişi ve Taksim Meydanı
Film, ikiz kuleleri yıkan trajik olayla başlıyor ve Bangladeş’te Cemaat’in desteklediği Hefazat-ı İslam’ın yakın dönemde uyguladığı vahşetle sona eriyor. Ocak 2011’de Kahire, Tahrir Meydanı’nda, Şubat 2013’te, Dakka, Şahbag Meydanı’nda ve Haziran 2013’te İstanbul, Taksim Meydanı’nda yaşanlar da filme konu ediliyor ve bu ülkelerdeki laik demokrasi, özgürlükler ve barış için mücadele eden gençlik ayaklanmaları üzerinde duruluyor.

Türkiye PEN Yazarlar Derneği Başkanı Tarık Günersel, gazeteci-yazar Alper Birdal, yazar Aydemir Güler, gazeteci-yazar Zeynep Oral’ın da içinde bulunduğu birçok kişinin değerlendirmelerine de filmde yer veriliyor.